NS: Pred obdornicima predizborni budžet

Povodom predloga budžeta Grada Kragujevca koji će se sutra naći pred odbornicima Skupštine grada Kragujevca oglasila se Narodna Stranka u Kragujevcu, čije saopštenje prenosimo u celini :

„Kada se pogleda predlog budžeta Kragujevca za 2020. godinu, o kome će u utorak da raspravljaju odbornici gradskog parlamenta, postaje jasno zašto ga je gradonačelnik Radomir Nikolić sakrio od građana. Tako je od „kapitalnih investicija“ ponovo predviđena izgradnja portirnice Vojne bolnice, što će Kragujevčane koštatati pet miliona dinara. Narodna stranka podseća građane da je ova „kapitalna investicija“ bila planirana i budžetom za ovu godinu, ali nije realizovana. U slične velike projekte gradske vlasti, koji se mogu nazreti uvidom u predlog najznačajnijeg akta za funkcionisanje lokalne samouprave, spadaju i rekonstrukcija fontane, krovova pojedinih zgrada, ozelenjavanje parkova, postavljanje bandera za video nadzor…
Pored ovih „vizionarskih“ projekata gradske vlasti, nerealno koncipiranog budžeta, Narodnu stranku posebno zabrinjava visina subvencija od gotovo milijardu i 200 miliona dinara, bez jasno naznačenih korisnika. Kao i petogodišnja praksa kršenja Zakona o javnom informisanju.
Iz predloga budžeta, kojim je za informisanje predviđeno 10 miliona dinara za usluge po ugovoru, jasno je da Kragujevac ni ove godine neće sufinansirati javni interes u oblasti javnog informisanja. Već samo jednu televiziju, za koju su sredstva prikrivena u delu koji se odnosi na subvencije, i na kojoj opozicioni političari nisu gostovali pet godina.
Narodna stranka zahteva da lokalna samouprava konačno počne da poštuje Zakon o javnom informisanju, koji nalaže da se medijski sadržaji, a time i mediji, iz lokalnog budžeta sufinansiraju svake godine preko konkursa čime bi se svi kragujevački mediji stavili u jednak položaj a javnost i građani uključili u donošenje odluka koje se tiču grada.“

Post Author: Milan

Ostavi komentar