NS : „Od Dositeja do Ružića i nazad“

Povodom protesta prosvetnih radnika, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasio se Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu :

Gradski odbor Narodne stranke svom snagom podržava protest prosvetnih radnika, koji je, širom naše zemlje, najavljen za 1. decembar.
Kao nigde u 21. veku, u vremenu demokratije i proklamovanih sloboda, prosvetni radnici u našoj zemlji su prinuđeni na protest, kako bi skrenuli pažnju na svoj ponižavajući položaj u našem društvu.
Ono što se desilo u srednjoj školi u Trsteniku je samo vrh ledenog brega, nešto što je zatalasalo javnost i nateralo sve nas da stavimo prst na čelo i zamislimo se, ali je istina je da se takvi i slični incidenti i slučajevi nasilja dešavaju, skoro svakodnevno, i u kragujevačkim školama.
Uzroka za ovakve probleme je mnogo, a ono što je potrebno i neophodno u ovom trenutku je sistemsko rešenje na nivou države, međutim, šta očekivati od ove i ovakve vlasti, kod koje je ministarstvo, koje je u svakoj modernoj državi sveta strateški najvažnije, kod nas postalo moneta za potkusurivanje i šansa za uhlebljenje stranačkih kadrova koji su morali negde da se „smeste“.
Škola je ogledalo jednog društva, a nama je to ogledalo, po ko zna koji put, otkrilo poražavajuću istinu, da je car go.
U društvu i tendeciozno stvaranoj atmosferi „velikog vođe“, društvu rijaliti programa, bez pravog sistema vrednosti i pogrešnih uzora, u fabrikovanoj atmosferi ružičastih i sličnih televizija, sasvim je logično i očekivano da nam se ovako nešto dešava.
U tom i takvom društvu demokratija je shvaćena kao sloboda da svaki pojedinac može da govori i čini onako kako mu se prohte i da za to ne trpi nikakve posledice, ali, gospodo draga, to nije demokratija, to je anarhija, a sliku anarhije smo upravo mogli da vidimo na snimku iz Trstenika.
Zbog toga, poštovani učitelji i nastavnici, želimo jak vetar u vaša jedra, a sutra u 12 časova budite ono što jeste, jer je to ništa drugo, do još jedan školski čas, šansa da se nauči, usvoji nešto novo i ukaže na greške.
Ko bude slušao, naučiće.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar