NS : „Hoćemo li se ogrejati naredne zime i koja su moguća rešenja?“

Povodom završetka grejne sezone u Kragujevcu saopštenjem koje prenosimo u celosti, oglasio se Gradski odbor Narodne stranke :

Upravo se završila još jedna grejna sezona u gradu Kragujevcu, koju su obeležili kataklizmični prizori našeg grada kako se guši u dimu i smogu. Nesagledive posledice crnog dima koji je svakodnevno izlazio iz dimnjaka gradske toplane, po zdravlje građana grada Kragujevca, tek ćemo osetiti u godinama pred nama, a za to se naravno možemo „zahvaliti“ aktuelnoj gradskoj vlasti, kao i rukovodstvu „Energetike“.
Početkom ove godine najavljeni su veliki radovi u „Energetici“, u cilju prebacivanja celokupnog grejanja grada Kragujevca na gas, a Gradski odbor Narodne stranke želi da ukaže na nekoliko nejasnoća, u vezi sa predstojećom grejnom sezonom.
Na početku, nejasno je da li postoji studija ili elaborat koliko će građane koštati grejanje naredne sezone. Zdrav vazduh i čista životna sredina, naravno, nemaju cenu, ali, u realnosti, tu cenu će neko morati da plati, a bojimo se da će to biti građani grada Kragujevca.
Takođe, nejasno je da li će se i na koji način ovaj energent nabavljati, kada se uzme u obzir situacija na svetskom tržištu.
Uz to, zbog nepovoljnih modela plaćanja, kao i u slučaju neredovnosti istog, postoji mogućnost obustave isporuke gasa, što može biti nepremostiv problem, a ovom prilikom podsećamo da je Klinički bolnički centar u sistemu centralnog gradskog grejanja, kao i obdaništa, škole itd.
Na kraju, pitanje svih pitanja, da li će se ovim rešenjem, tj. prelaskom na gas, kao glavnim energentom, rešiti u potpunosti zagađenje u našem gradu? Smatramo da će ovim, problem zagađenja biti samo delimično rešen, jer ostaje pitanje individualnih ložišta i gustog gradskog saobraćaja, koji su među najvećim zagađivačima.
Zbog svega navedenog, Gradski odbor Narodne stranke predlaže da jedan deo postrojenja nastavi da koristi ugalj kao energent, uz obaveznu ugradnju elektrostatičkih filtera.
Naime, ugradnjom ovih savremenih filtera, bio bi rešen problem otrovnih čestica iz dimnjaka i na taj način se sačuvalo zdravlje stanovnika okolnih naselja.
Gradski odbor Narodne stranke smatra da je to daleko bolje rešenje u ovom trenutku, nego ulaziti u rizik sa novim energentom i tako potencijalno ugroziti opstanak naših građana naredne zime, a da se plan o potpunom preorijentisanju na gas ostavi za neki bolji i povoljniji trenutak.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar