NS : „Gradska vlast da ne krije način trošenja 2,5 miliona evra“

Povodom cene rekonstrukcije gradske pijace „Centar“ kao i načina trošenja novca građana Kragujevca, saopštenjem se oglasio Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu, čije saopštenje prenosimo u celini :

„Gradska vlast je najavila trošenje 2,5 miliona evra bez znanja Kragujevčana. Kao što kiša obilazi oko Kragujevca tako i lokalna vlast nastavlja da zaobilazi javnost kada je u pitanju donošenje značajnih odluka za građane Kragujevca.

Ovog puta najviši funkcioneri lokalne samouprave ne žele da obrazlože građanima Kragujevca način utroška 293.000.000, dinara odnosno 2,5 miliona evra za koje navode da će biti utrošeni na rekonstrukciju gradske pijace „Centar“ poznatije i kao Zelena pijaca.

Osam meseci nakon prve najave rekonstrukcije pijace, radovi niti su završeni, niti su započeti. U jeku vanrednog stanja, epidemije virusa Kovid-19 ali i izborne kampanje predstavnici lokalne vlasti su ponovo najavili obnovu pijace i izjavili da su izabrali najpovoljnijeg izvođača radova.

S tim u vezi a posebno zbog interesa javnosti koja je i ovog puta apsolutno isključena iz donošenja odluka postavljamo pitanja na koje tražimo odgovor od nadležnih iz lokalne samouprave:

1) Da li je građanima Kragujevca omogućen uvid u projektnu dokumentaciju sa uvidom u projektni predračun za kompletan projekat
2) Da li je građanima Kragujevca omogućen uvid u tender na kojem su, kako su zvaničnici sami izjavili, izabrali najpovoljnijeg izvođača radova
3) Zašto su, ako su znali da će biti rekonstrukcije, 11.03.2020. godine održali licitaciju za zakup pijačnog prostora i na taj način svesno oštetili prodavce koji su sada prinuđeni da se sele na pijace na kojima do sada nisu radili i gde nemaju svoje mušterije. .

Zelena pijaca se nalazi u starom gradskom jezgru – Miloševom vencu, kulturnom dobru od nacionalnog značaja koje kao takvo mora  biti zaštićeno. To je naša Skadarlija, Baščaršija, Monmart… i kao takav može imati veliku kulturno-turističku ulogu u razvoju grada.

Zato podsećamo da grad i gradska imovina ne pripadaju samo onima koji su izabrani da vrše vlast već i ostalim građanima Kragujevca te tražimo da javnost bude aktivnije uključena u donošenje odluka. PRAVO je javnosti da ima uvid u odluke a OBAVEZA predstavnika vlasti je da to pravo omogući. „

Post Author: Milan

Ostavi komentar