Novinarska udruženja osudila izjavu Radomira Nikolića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputili su najoštriji protest zbog uvreda koje je novinarima uputio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

U zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV zahtevaju od Nikolića da se javno izvini kragujevačkim novinarima i da se kao javni funkcioner prema svim medijima ponaša u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima i normama.

“Ukoliko to izvinjenje izostane Radomir Nikolić će pokazati da je nedostojan funkcije koju obavlja”, navela su udruženja i pozvala nadležne inspekcijske organe da preispitaju trošenje budžetskog novca u Kragujevcu.
Prema pisanju kragujevačkih medija, Nikolić dobrovoljno govori samo za TV Kragujevac koja je odavno u nezakonitom pravnom statusu. On je nedavno u emisiji tog medija koja je trajala približno sat i 45 minuta izrekao niz teških uvreda na račun “nekih medija” čije je novinare nazvao “žeton novinarima”, piše u saopštenju.
Nikolić je rekao da su to “nazovi novinari koji očekuju da im date po neki dinar, kako bi o vama pisali lepo”, te da mu “ne pada na pamet da nekom daje pare”.
NUNS i NDNV podsetili su da je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji četvrtu godinu za redom raspisuje javni konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima, kršeći tako Zakon o javnom informisanju i medijima bez ikakvih posledica.
S druge strane, Kragujevac je, prema pisanju medija, novcem građana namenjenim predškolskim ustanovama i školama u toku 2017. godine namirio sve dugove bivšeg vlasnika Radio televizije Kragujevac koji su premašili 150 miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar