Narodna Stranka u Kragujevcu traži otvaranje „Zelene pijace“

Povodom zatvaranja „Zelene pijace“ u Kragujevcu zbog epidemije korona virusa saopštenjem koje prenosimo u celini, javnosti se obratila Narodna Stranka u Kragujevcu :

„Jedino čime ova zemlja može da se ponosi je srpski seljak, zemljoradnik koji je uvek bio tu za nas kada je to bilo potrebno. Da li da nas prehrani ili da ide u ratove a da nas brani. Uvek je bio tu i nikada nije postavljao pitanje zašto baš on a ne neko drugi. Radio je i ćutao, prehranjivao svoju porodicu i hranio sve nas zajedno.

I sada, pored dugogodišnje nebrige države, prepušten samome sebi, dok naftu koju kupuje plaća najskuplje u regionu i iščekuje mizernu isplatu subvencije koja kasni, kada nema zagarantovanu cenu a ni otkup svojih proizvoda – nastavio je da radi i da se bori ne da bi stekao neko veliko bogatstvo i profit, ne da bi odveo svoju porodicu na ekskluzivno letovanje ili zimovanje, već da bi isključivo obezbedio golu egzistenciju za svoju porodicu.

Dolaskom smrtonosnog koronavirusa i uvođenjem vanrednog stanja, istom tom seljaku koji nas hrani a po potrebi brani, država i grad su se „odužili“ tako što su mu zatvorili tržište smatrajući da je kupovina voća i povrća bezbednija u zatvorenim prostorima kao što su hipermarketi i prodavnice nego na zelenim pijacama.

Ovim činom direktno je ugrožen opstanak srpskog zemljoradnika kao i njihovih porodica kojima je ovo jedini izvor prihoda a samim tim smo i mi indirektno ugroženi. Vlast do sada nije predložila ni jednu kriznu meru za podršku poljoprivrednicima već samo mere jeftinog politikanstva dok su uvođenjem mera zabrane kretanja itekako otežali njihov života i rad.

Zato Narodna stranka u Kragujevcu predlaže sledeće mere koje će pomoći šumadijskom zemljoradniku da prodaje svoje proizvode, da obezbedi finansijsku sigurnost svojoj porodici, da obezbedi novac za mehanizaciju, seme i sve potrebno za dalju proizvodnju:

• Gradski štab za vanredne situacije da objavi javni poziv svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima da se prijave za prodaju svojih proizvoda na nekoj od gradskih pijaca
• Pijace kompletno dezinfikovati dezinfikacionim sredstvima (natrijum hipohlorit) pre i posle rada.
• Prodavce snabdeti neophodnim ličnim zaštitnim sredstvima i omogućiti da pre ulaska na pijacu prođu kroz proceduru dezinfekcije.
• Obezbediti jedan ulaz i jedan izlaz na pijaci radi efikasnije kontrole ulaska i izlaska kako prodavaca tako i kupaca.
• Kapacitet pijace smanjiti tako da svaka druga prodajna tezga bude slobodna a na samoj pijaci obezbediti dezinfikaciona sredstva i mesta gde će sami prodavci moći da sprovedu dezinfikaciju.

• Građanima (kupcima) na ulazu obezbediti zaštitne rukavice i maske bez kojih bi ulaz u prostor pijac ne bi bio dozvoljen.
• Prilikom kupovine, voditi računa da samo jedan kupac bude pored tezge.
• Poljoprivrednike koji prodaju rasad izmestiti na druge lokacije  na kojima će prodavati svoje proizvode poštujući sve mere zaštite.
• Pojačanu kontrolu prodaje pod ovakvim uslovima da vrše pripadnici komunalne policije ali i zaposleni u JKP Šumadija uz obaveznu saradnju sa stručnjacima iz kragujevačkog Instituta za javno zdravlje.

Ako nema srpskog seljaka, neće biti ni nas.“

Post Author: Milan

Ostavi komentar