Narodna stranka: Prevarantski odnos države prema poljoprivrednicima

Politika Srpske napredne stranke prouzrokovala je da poljoprivrednici u Srbiji postanu zdravstveno i socijalno ugržena  kategorija. Naša sela nisu pokrivena mrežom zdravstvenih ustanova, a mnogi poljoprivrednici nemaju ni zdravstveno osiguranje. Narodna stranka nudi kao rešenje program savremene politike seoskog razvoja, koji podrzumeva unapređenje radnih i socijalnih uslova, investicioni fond za kapitalna ulaganja, podršku seoskim zadrugama i zaštitu domaćeg poljoprivrednog proizvoda od nelojalne strane konkurencije i zabranu prodaje zemlje stranom kapitalu. Narodna stranka daće šansu malim poljoprivrednim gazdinstvima, koji su sa oko milion i po zaposlenih, trenutno najveći poslodavci u Srbiji, izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare dr Gordana Šošić, poverenica kragujevačkog Gradskog odbora Narodne stranke.

Državni aparat vodi prevarantsku politiku prema poljoprivredi i poljoprivrednicima, smatra Milan Marinković, poverenik Opštinskog odbora NS u Rači, inače poljoprivredni proizvođač. On isitče da mladi ne vide budućnost na svojim njivama, da su stari umorni, a država smanjuje subvecije, koje kasne i po nekoliko godina.

Akcize na dizel gorivo, porezi, a na primer, u ovakvoj godini prinos pšenice ne može da bude veći od 3 do 4 tone po hektaru. To znači da poljoprivrednici ne zarađuju, nego gube. Država ne kontroliše ni izvoz, ni uvoz poljoprivrednih proizvoda, pa je teško opstati s otkupnim cenama šljiva ili jabuka, ili mleka. Zato bih zamolio građane da kupuju više direktno od poljoprivrednika, ali i da prednost daju domaćim proizvodima, istakao je Marinković.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar