Mladi SSP : Narkotici, kladionice i kockarnice – najveći problem mladih u Kragujevcu?

U ime omladine SSP Kragujevac saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasila se Msaša Cvetković članica omladine :

Na osnovu sprovedenog istraživanja u gradu Kragujevcu, došlo se do podataka da su među najvećim problemima kod mladih prisustvo narkotika i psihoaktivnih supstanci u srednjoškolskim ustanovama i vrlo laka dostupnost istim, kao i vrlo laka dostupnost kladionicama i kockarnicama.

Postavlja se pitanje, kako je moguće da se, pored svih mera preduzetih od strane nadležnih vlasti u pogledu suzbijanja narkomanije kod mladih i narkomanije uopšte, kao i uz svakodnevno pristustvo školskih policajaca u školama, mladi obraćaju nevladinim organizacijama i drugim institucijama sa predlozima za preduzimanje dodatnih mera, pa čak mera da se u školama poveća broj policajaca, kako u uniformi, tako i u civilu. Da li smo to dočekali da su se mladi uplašili za svoju bezbednost i da li je ovo njihov vapaj upomoć?

Takođe, i ako je članom 67, stav 1 i članom 82, stav 1 Zakona o igrama na sreću predviđeno da se automat klubovi i kockarnice moraju nalaziti na minimum 200m udaljenosti od obrazovnih ustanova, činjenice na terenu pokazuju drugačije. Činjenica je da mladi srednjoškolac, koji još nije navršio 18 godina, veoma lako može prosto da ušeta u kladionicu ili kockarnicu i odigra tiket ili koju partiju ruleta. Činjenica je i to da na kladionicama i kockarnicama ne vidimo natpis „Zabranjen ulaz mlađima od 18 godina“.

Gradonačelniče Dašiću pitamo Vas, zašto je to tako? Pokažite da ste spremni da se borite protiv svih ovih problema, preduzmite sve mere i utičite da se ovi ozbiljni problemi reše, niko ne želi da nam deca odrastaju u ovako opasnom i nezdravom okruženju.

Zahtevamo da se po hitnom postupku preduzmu dodatne mere i aktivnosti u smeru otklanjanja problema prisustva narkotika i psihoaktivnih supstanci u školama. Zahtevamo da se sve kladionice i kockarnice koje se ne nalaze na propisanoj udaljenosti od obrazovnih ustanova zatvore, kao i da na svim kladionicama i kockarnicama bude istaknuto da je maloletnim licima zabranjen ulaz.

Maša Cvetković, član Omladine Stranke slobode i pravde Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar