Međunarodna zajednica poručuje: Ko ne izađe na izbore, neće postojati

Na sastanku predstavnika Pokreta slobodnih građana i, sada već odlazećeg, ambasadora USA, Karla Skota bio sam iznenađen rečnikom kojim nam je ovaj diplomata preneo stav američke administracije. To nije bila preporuka, ni mišljenje, već stav da opozicija mora da učestvuje na izborima. Ako ne izađete na izbore, nećete postojati, rekao je Skat i dodao da tu poruku prenesemo i kolegama iz Demokratske stranke, izjavio je dr Zdravko Obradović, funkcioner PSG na večerašnjem, 34 po redu, protestu u Kragujevcu na kome su građani razgovarali sa predstavnicima opozicionih partija, potpisnicama Sporazuma sa narodom, o bojkotu izbora.

Obradović je dodao da su takav stan međunarodna zajednica i Amerika imale i devedesetih kada je DS takođe bojkotovala izbore, ali i 2.000-te, pa je siguran da su opozicija i građani koji protestvuju na pravom putu. On je takođe naglasio da ne bojkotuje opozicija izbore, već Aleksandar Vučić, jer ne poštuje zakone, ni Ustav i u tom ambijentu učestvuje u fer i neregularnim izborima.

Bojkot je politička odluka. I mislim da o njoj treba da odlučuju rukovodstva stranaka. A uspeh bojkota se ne meri brojem izašlih birača. O uspehu bojkota odlučuje broj onih partija koje ne učestvuju na izborima, rekao je Obradović.

Narodna stranka je već donela odluku o bojkotu izbora, odnosno Predsedništvo ove stranke je jednoglasno donelo odluku o bojkotu narednih izbora.

Naša pozicija je lagodnija, jer smo već doneli odluku o bojkotu. Na poslednjem sastanku vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, postalo je jasno da je bojkot jedino rešenje u situaciji kada režim ne želi da prihvati ni jedan uslov opozicije. Na bojkot izbora nas obavezuje i Sporazum sa narodom, koji je Narodna stranka potpisala kao deo Saveza za Srbiju, koji u svojoj premabuli predviđa da ako nema uslova za slobodne i fer izbore potpisnici i ne učestvuju u izbornom procesu, izjavio je Ratko Kastratović, član Narodne stranke.

Stranka slobode i pravde je uoči drugog sastanka vlasti i opozicije, kada je i odustala od dijaloga s režimom, odlučila da bojkotuje izbore, naveo je Dalibor Jekić, i istakao da će se stranke odlučivanjem za bojkot izbora deklarisati kao prava ili lažna opozicija.

Važno je da odluka o bojkotu izbora bude zajednička odluka opozicije. Da se svi zajedno izborimo za fer, poštene i slobodne izbore, dodao je Jekić.

Predsednik kragujevačkog Gradskog odbora DS, Ivan Dubljanin objasnio je da će Demokratska stranka odluku o bojkotu doneti na sednici Glavnog odbora.

Želimo da toj odluci damo pravu, demokratsku težinu. Da o njoj odlučuje širi krug članova, a ne samo Predsedništvo, odnosno uži krug ljudi. Samo tako ona će imati potrebnu snagu i otkloniće sve eventualne dileme da li su demokrate za bojkot ili ne. Uveren sam da će Demokratska Stranka kao i uvek u istoriji svog političkog delovanja ponovo biti na visini zadatka. Mi još ne znamo kako će sve da funkcioniše i kakva će biti strategija aktivnog bojkota. To je ono na čemu moramo zajedno da radimo u budućnosti, u dogovoru sa gradjanima. Moramo da računamo da će u malim sredinama, režim vršiti pritisak na građane da ipak izađu na izbore. Videli smo kako su izgledali poslednji lokalni izbori u Lučanima i kakvom su pritisku bili izloženi zaposleni u javnim i lokalnim preduzećima. Moramo da budemo spremni na različite scenarije, zaključio je Dubljanin.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar