Kad pobediš na izborima- farbaš ogradu obdaništa

Šta radi bilo koja vlast u bilo kojoj zemlji kad preuzme kormilo posle pobede na izborima? Sprovodi program, odnosno politiku za koju je dobila podršku građana. Donosi odluke i planira budžetska sredstva za realizaciju tih odluka. U Kragujevcu je stvar sasvim drukčija: aktuelna gradska vlast već nekoliko meseci svakog vikenda uređuje neki deo grada ili organizuje humanitranu akciju, a podsećamo da je zakonom zabranjeno da političke organizacije organizuju humanitarne akcije.

Sasvim je legalno i legitimno da aktivisti lokalnog SNS organizuju različite akcije, baš kao i aktivisti bilo koje stranke. Ali, sporno je kad aktivisti stranke koja je vlast u jednom gradu organizuju akcije sređivanja i farbanja ograde državnog obdaništa u naselju Aerodrom, na primer, jer je to posao svake odgovorne vlasti. Dakle, snimite situaciju u svim državnim vrtićima, donesete odgovarajuće odluke i povećate budžete tih ustanova za takozvane tekuće troškove. To je legalno i legitimno i u skladu sa zakonima Srbije, ili bilo koje druge evropske države.

Međutim, aktivisti SNS su prošle subote o svom trošku nabavili materijal i volonterski ofarbali ogradu obdaništa „Poleterac“. Imali su nameru i da zavare nedostajuće šipke, ali izgleda da nisu dobro proučili problem, jer aparat za zavarivanje ne može da radi „na suvo“, bez šipki za ogradu.

U korak sa njima upravo u ovim momentima, subota 20 jul 9 sati pre podne, ide i POKS. Aktivisti ove organizacije uređuju dečije igralište, koje se nalazi tik do obdaništa „Poletarac“ na Aerodromu. Šišaju travu, popravljaju klackalice, ljuljaške… I farbaju table na susednom košarkaškom igralištu.

Mada su se aktivisti POKS-a malo bolje spremili za ovu akciju, s obzirom na to da je funkcioner ove stranke Mirko Čikiriz, inače državni sekretar ministarstva pravde!, obišao je u utorak 16 jula ovo igralište i na licu mesta „utvrdio“ šta sve treba da se sredi.

Najinteresantnije pitanje je kako i od koga su aktivisti SNS i POKS-a dobili dozvolu za ove akcije, odnosno radove? Uzmeš trimer ili aparat za varenje i uđeš u obdanište ili izađeš na javno igralište slobodno i bez ikakvih odgovarajućih dozvola?!

Podjednako zanimljive su i činjenice da SNS ovakve akcije realizuje kao gradska vlast, a POKS, iako deo republičke vlasti, kao opozicija u Kragujevcu. A izgleda i da su sihronizovani.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar