Jekić : Polovina građana Srbije živi u nedovoljno razvijenim regionima

„Region Šumadije i Zapadne Srbije po Eurostatu meren po BDP-u po glavi stanovnika izražen kroz standard kupovne moći građana je najsiromašniji region u Evropi sa 30% proseka Evropske unije, a u stopu ga prati Region Južne i Istočne Srbija sa prosekom od 31%.

Srbija je postala zemlja u kojoj su razlike između regiona sve veće i veće, a razlog leži u tome što vlast Srpske napredne stranke na čelu sa Aleksandrom Vučićem ne poštuje zakone ove zemlje. Zakon o regionalnom razvoju je suspendovan od strane ove vlasti, u ovom trenutku nemamo usvojen Nacionalni plan regionalnog razvoja, regionalnu razvojnu strategiju, programe finansiranja razvoja regiona. Takođe, nemamo ni formiran Nacionalni savet za regionalni razvoj, Nacionalna agencija za regionalni razvoj je ugašena, a nemamo ni formirane regionalne razvojne savete. Nepoštovanje Zakona o regionalnom razvoju je svesno jer u suprotnom Aleksandar Vučić ne bi bio u mogućnosti da ide po Srbiji i obećava šta mu u tom trenutku padne na pamet. Nacionalnim planom bi bile jasno definisane mere koje treba da doprinesu regionalnom razvoju i smanjenju regionalnih razlika, a čiji bi efekti bili u određenom trenutku merljivi.

Kao rezultat ovakve politike regionalnog razvoja imamo da oko 3.300.000 stanovnika živi u nerazvijenim regionima, a što predstavlja polovinu od ukupnog broja stanovnika. Region Beograda ima za 58,3% veći BDP po glavi stanovnika od proseka, a dok je Region Šumadije i Zapadne Srbije najnerazvijeniji region i ima za 22,8% manji BDP po glavi stanovnika od prosečnog. Zbog takve pogubne politike regionalnog razvoja Region Šumadije i Zapadne Srbije je prema poslednjem popisu stanovništva bio najveći gubitnik sa skoro 200 000 manje stanovnika.

Srbija mora da ima usvojen Nacionalni plan regionalnog razvoja koji će da definiše jasne pravce razvoja, investicije koje će da smanje regionalne razlike i zaustave migracije ka velikim centrima. Sa ovakvom vlašću SNS-a ćemo imati samo ulaganju u projekte koji ne doprinose smanjenju regionalnih razlika, već doprinose bogaćenju firmi koje su bliske vladajućoj stranci.“

Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode i pravde i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar