Grupa za slobodu medija: mesec dana bez odgovora premijerke

Premijerka Srbije Ana Barnabić više od mesec dana nije odgovorila na zahteve Grupe za slobodu medija, a ova asocijacija tim povodom oglasila se saopštenjem.

„Ignorisanje Grupe, čiji su predstavnici, za razliku od premijerke i pojedinih ministara, u proteklih mesec dana pokazali maksimalnu uzdržanost i poštovali dogovor da se započeti dijalog javno ne komentariše dok Vlada ne odgovori na postavljene zahteve, upućuje na zaključak da je i sam poziv na sastanak bio neiskren. Grupa za slobodu medija neće učestvovati u stvaranju privida da je počelo rešavanje problema novinarske profesije i medijske industrije, niti davati legitimitet nastojanjima Vlade da u domaćoj i međunarodnoj javnosti stvori sliku o dijalogu sa medijskom zajednicom”, navodi se u saopštenju ove grupe.

Takođe, novinarska i medijska udruženja, okupljena u Grupi za slobodu medija, neće priznati ni jednu verziju Medijske strategije u čijoj izradi suštinski i bez ograničenja nisu učestvovali i njeni predstavnici i zadržavaju pravo da u javnosti vode aktivnu kampanju protiv nametanja ovog dokumenta.

Odbijanje krivičnih prijava za napad na novinare prilikom inauguracije predsednika Srbije obesmišljava dalji rad predstavnika novinarskih i medijskih udruženja u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, smatraju predstavnici Grupe, i dodaju da je nejasno zbog čega, uprkos blagovremenom zahtevu, nisu bili pozvani na sastanak sa republičkom tužiteljkom Zagorkom Dolovac.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar