Gradonačelnik došao na pregovore u „Vodovod“

Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić iznenada je, taman za kamere TV Prva, posetio štrajkače u „Vodovodu“ kako bi započeo pregovore o zahtevima radnika i eventualnom okončanju štrajka u ovom preduzeću.

Zahtevi su razumni. Mogli smo da se dogovorimo i pre početka štrajka. Jedan deo zahteva možemo da ispunimo, dok drugi deo zavisi od promene zakona, izjavio je Nikolić i dodao da Kragujevčani nemaju razloga za brigu u vezi vodosnabdevanja pošto su radnici „Vodovoda“ „odgovorni ljudi“

Podsećamo, gradonačelnik je danas u 10 sati trebalo da se sastane s štrajkačima, ali se nije pojavio jer je još uvek na godišnjem odmoru. U štrajk glađu u toku popodneva stupilo je 12 zaposlenih.

Takođe, valja se podsetiti i da su radnici „Vodovoda“ generalni štrajk u decembru prošle godine prekinuli nakon potpisivanja sporazuma sa predstavnicima gradske vlasti, odnosno gradonačelnikom Nikolićem, a sporazum je prevideo da se od januara 2019 godine razlika u ceni rada po času od 57 do 155 dinara, zbog zakonskih propisa koji trenutno ne dozvoljavaju njeno povećanje, isplaćuje kroz doplatu zarada zaposlenih, ali i isplatu solidarne finansijske pomoći u prvih šest meseci ove godine. Pored toga, dogovoreno je i da u najkraćem mogućem roku otpočnu pregovori za zaključivanje kolektivnog ugovora za komunalna preduzeća i privredna društva čiji je osnivač lokalna samouprava. Nažalost, iako je gradonačelnik Nikolić tada tvrdio da će gradska vlast učiniti sve „kako bi se poboljšao materijalni položaj i uslovi rada“ zaposlenih, sporazum nije realizovan.

 

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar