Dve milijarde subvencija za kragujevačka komunalna preduzeća

Sredstva koje je kragujevčka lokalna samouprava dodeljivala na ime subvencija javnim preduzećima u prethodne dve godine, umesto za investicije, poslužila su za pokriće gubitaka, tekuće poslovanje i plate zaposlenih, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije koji je predstavljen u Skupštini grada Kragujevca.

Prema izveštaju DRI, subvencije javnim i komunalnim preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava iznosile su čak 2 milijarde dinara: „Čistoća“ je dobila 349 miliona dinara, Šumadija sajam 213 miliona dinara, a Fudbalski klub „Radnički“ 147 miliona dinara.

Aktuelna gradska vlast, koja nije na zvaničnom sajtu Skupštine grada objavila poziv za ovaj događaj, smatra da su subvencije bile opravdane s obzirom na činjenicu da su na taj način pomogle komunalnim preduzećima da „stanu na zdrave noge“. Mišljenja su i da je ujedinjenje komunalnih preduzeća najbolje rešenje da se izbegnu dugovanja, pruži kvalitetna usluga, ali i odredi cena tih usluga.

Međutim, sam izveštaj, kako ga vidi aktuelna lokalna vlast, kao da ima za cilj da pokaže da su lokalne samouprave krive jer su davale subvencije komunalnim preduzećima. Takođe, kragujevačka vlast rad DRI doživljava i kao „preterano mešanje u posao lokalnih samouprava“, umesto da to bude savetodavan organ koji bi preporukama pomagao lokalnoj administraciji.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar