DS : „Vlast nema na pitanja ali ažurna kod podizanja cena usluga građanima“

Današnju konferenciju za javnost GrO DS Kragujevac otvorio je Predsednik odbora ove stranke u Kragujevcu Ivan Dubljanin, istakavši da je povod za konferenciju ćutanje kako lokalne vlasti, tako i ministarstva, na pitanja koja su u ime odbora postavili funkcioneri ove stranke u vezi sa funkcionisanjem grada i to zvaničnim putem. Pitanja su se odnosila kako na trošenje vode u Kragujevcu, pranje gradskih ulica vodom za piće, umesto tehničkom vodom, tako i nenamenskim korišćenjem prostora oko Gružanskog jezera odakle se grad snabdeva vodom, ali i odlaganjem pepela iz Energetike. Obzirom da nisu dobijeni odgovori na sva ova pitanja, upućena je žalba povereniku za informacije od javnog značaja, koji je naložio Ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović da na pitanja odgovori u određenom roku. Rokovi su istekli a manir neodgovaranja lokalne vlasti, preneo se i na republički nivo, kako je istakao Dubljanin. Na žalost umesto da odgovori na postavljena pitanja gradska vlast je praktično priznala odlukom o povećavanju cena određenih komunalnih usluga, da odgovore ni nema i da će rešavanje gorućih pitanja preliti na teret građana Kragujevca.

Na temu poskupljenja cene vode za građane Kragujevca govorio je zamenik predesdnika GrO DS Kragujevac Radivoje Kastratović.

Od prvog avgusta tekuće godine građani Kragujevca će plaćati najskuplju vodu u Srbiji, jer je gradska vlast donela odluku o novom poskupljenju vode od 20% i ta odluka danas stupa na snagu, naveo je Kastratović.

Iako je cena vode pre samo dve godine podignuta za 35%, a pre pet meseci građani Kragujevca zaduženi kreditom od 200 miliona dinara koji je podignut radi obezbeđivanja tekuće likvidnosti ovog javnog preduzeća, opet dolazi do značajnog poskupljenja, na koji način se nesposobnost aktuelne gradske vlasti da upravlja Gradom po ko zna koji put prevaljuje na leđa građana.

Mi u Demokratskoj stranci smatramo da lokalna vlast, na čelu sa gradonačelnikom Dašićem, nije dorasla svojoj ulozi, da oni niti znaju kako se vodi grad niti ih to zanima. Javašluk, nemar, stranačko zapošljavanje i nepotizam neminovno dovode do posledica koje se ogledaju u disfunkcionalnosti sistema javne uprave, a JP Vodovod i kanalizacija kao jedno od najznačajnijih u sistemu je prava slika i prilika navedenog. Pre par godina radnici ovog preduzeća su bili prinuđeni da stupe u štrajk glađu kako bi se izborili za zarade iole dostojne čoveka, a ni danas nije ništa bolja situacija za zaposlene. Iako bi po svojoj prirodi, svojoj ulozi, značaju i apsolutno monopolskom položaju, ovo javno preduzeće moralo da bude samoodrživo, stabilno i finansijski potpuno nezavisno, mi imamo jednog glomaznog parazita koji jede budžet, zadužuje Kragujevčane, a sve zbog toga jer se doživljava kao stranački plen koji služi za čerupanje, a ne kao žila kucavica sistema gradske uprave.

Direktor preduzeća, Nebojša Jakovljević, je čak izjavio da je on zahtevao da poskupljenje bude 40% i da je ovo samo polvina traženog uvećanja, tako da je važno da Kragujevčani znaju da ovo nije konačna cifra i da će uslediti i nova poskupljenja vode, koja uz sve ostale namete, čine život jednog našeg prosečnog sugrađanina neizdrživim. a šta tek reći za siromašnije slojeve stanovništva ?

Zbog svega navedenog pozivamo nadležne da odgovore:

–        na šta je potrošeno 200 miliona iz kredita uzetog pre pet meseci?

–        koje hemikalije se koriste za obezbeđuvanje pijaće vode, koliko koštaju i od koga se nabavljaju?

–        zašto se ulice u Gradu peru pijaćom vodom?

–        da li je iko snosio odgovornost zbog isporučene vode u vrednosti od 1,1 milijardi dinara koja nije naplaćena?

Zato pozivamo vlast da povuče odluku o povećanju cene vode i dodatno ne snižava standard svojih sugrađana, a ako nisu sposobni da vode grad, da podnesu ostavke i prepuste upravljanje gradom onima kojima je do ovog grada stalo i koji na vlast ne gledaju kao na priliku za bogaćanje već kao na šansu za razvoj Kragujevca u moderan i funkcionalan grad po meri njegovih stanovnika, završio je izlaganje Kastratović.

Član GrO DS Kragujevac Mioljub Stevanović Ljupče, obrazložio je pojedinačno o svim podnetim pitanjima, kako lokalnoj vlasti, tako i ministarstvu ali i povereniku za informacije od javnog značaja, koji je na njegove upite naložio nadležnima da odgovore u roku. To se nije dogodilo i vlast je ostala nema, zaključio je Stevanović.

Kao čoveka koga građani Kragujevca prepoznaju kao ekološkog uzbunjivača i nekoga ko se godinama bori da se poveća ekološka svest kod građana ali nadležnih, Stevanović je istakao da nije pokoleban i da će zajedno sa saborcima iz Demokratske stranke nastaviti da se bori za boljitak građana Kragujevca, bez obzira na prepreke.

 

 

 

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar