DS u Kragujevcu: Ne sme da se rasturi opšti front za bojkot

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Kragujevcu Ivan Dubljanin rekao je da iako ima razumevanja za argumente gradonačelnika Šapca i Paraćina o izlasku na izbore zbog očuvanja demokratskih tekovina u tim gradovima, bojkot ne sme da bude doveden u pitanje.

On je Beti rekao da su gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i predsednik opštine Paraćin i potpredsednik DS-a Saša Paunović u petak imali konsultacije u Kragujevcu sa predsednicima oko 20 odbora DS-a iz Šumadije i centralne Srbije.

– Rekao sam na sastanku da razumem delikatnost i težinu njihove situacije, ali da je potrebno da se sagleda širi interes, da bojkot ne treba da bude doveden u pitanje niti da postoji dilema da li su DS i SzS u bojkotu – rekao je Dubljanin i dodao da Zelenović i Paunović još nisu doneli konačnu odluku o izlasku na lokalne izbore u Šapcu i Paraćinu te da zato održavaju konsultativne sastanke.
Na konsultacijama u Kragujevcu, oni su demokratama uz težinu situacije u gradovima koje vode predočili i argumente za učešće na lokalnim izborima.
Kako se čulo, preti da ukoliko predaju vlast Srpskoj naprednoj stranci u Šapcu i Paraćinu, postanu žrtve njenog „gneva i osvete“ svi oni koji su se u minulim godinama žestoko odupirali pritiscima SNS-a.

Prema rečima Dubljanina, njihova pozicija jeste „delikatna“ jer s jedne strane ne žele da ruše globalni bojkot izbora, a sa druge strane postoje i očekivanja demokratske javnosti u Šapcu i Paraćinu da odbrane demokratske tekovine u tim gradovima“.
Oni smatraju da za razliku od ostatka Srbije u tim gradovima postoje uslovi za održavanje lokalnih izbora, jer ima slobodnih medija, nema pritisaka na građane i moguće je organizovati nadzor i kontrolu izbora.
Dubljanin je ocenio da su očekivanja dvojice gradonačelnika da njihova dva grada budu „izuzetak i posebno tretirana kada je reč o bojkotu izbora na lokalnom nivou“. On je rekao da su Šabac i Paraćin u kojima je demokratska vlast, u posebnoj situaciji, ali se i zapitao da li je to „dovoljan argument“ da se rasturi opšti front za bojkot.

Prema njegovim rečima mesecima unazad zna se za poziciju Šapca i Paraćina i propuštena je prilika da se o tome razgovara mnogo ranije u okviru DS i SzS. Prema rečima Dubljanina Gradski odbor DS u Kragujevcu se nije posebno bavio slučajem Paraćina i Šapca.
Kragujevačke demokrate podržavaju odluku Glavnog odbora o bojkotu izbora na svim nivoima.

Veliku pažnju izazvao je danas i tvit vođe kragujevačkih demokrata kojim se osvrnuo na ideju pojedinaca iz DS o tome da na izbore treba da izađu svi ili niko :

„Na izbore svi ili niko je još jedna mantra skuvana u kuhinji poznatog kuvara, koja treba da sruši bojkot kao najdelotvornije sredstvo za borbu. Što se tiče Demokratske stranke, na izbore neće izaći niko, jer će mu prestati članstvo u istoj čim se pojavi na bilo kojoj listi.“
— Ivan Dubljanin (@IDubljanin) February 10, 2020

Izvor : Beta, Direktno.rs

Post Author: Milan

Ostavi komentar