DS Kragujevac : Zbog nemara nadležnih ugrožena bezbednost građana

Povodom ugrožene bezbednosti građana Kragujevca, a pre svega Petrovca, zbog neeksplodiranog projektila, zaostalog iz vremena bombardovanja NATO pakta, saopštenjem se oglasio Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu :

Prošle su tačno 22 godine od kada je upravo na današnji dan pao poslednji projektil NATO pakta na teritoriju republike Srbije. Otpočelo je povlačenje vojske i policije sa Kosova, čime su okončana ratna dejstva. To je bilo vreme u kome su bez ikakve sumnje bili ugroženi životi i imovina građana Srbije.

Kragujevac takođe nije bio pošteđen. U više navrata grad je bombardovan i raketiran a mnogi privredni i stambeni objekti su uništeni ili teško oštećeni. Na žalost ako je jasno da u vreme ratnih zbivanja postoji opasnost po imovinu i živote ljudi, neprihvatljivo je da 22 godine nakon okončanja rata, zbog neeksplodiranih projektila i raketa, koji se nalaze u urbanoj i naseljenoj zoni grada Kragujevca, naši sugrađani i dalje strahuju za svoju bezbednost. Ono što je još gore je da mnogi nisu ni svesni opasnosti kojoj su izloženi.

U naselju Petrovac na samo desetak metara od magistralnog puta Kragujevac-Topola, nalazi se mesto na kome i danas postoji neeksplodirana avio bomba, koja je tu ostala nakon što je bombardovan objekat pošte u naselju Aerodrom. Sticajem okolnosti i bomba koja je direktno pogodila zgradu pošte nije eksplodirala i ona je uklonjena iz objekta. Većini Kragujevčana nije poznato da je tada još jedna bomba završila u blizini u naselju Petrovac.

Neverovatno je da ne postoji nijedan znak upozorenja na opasnost. Samo mesto je u potpunosti neobezbeđeno i može mu se pristupiti sa više strana. Pešaci svakodnevno prolaze na samo par metara od njega, većina bez ikakvog saznanja da je tu avio bomba. Ona jeste u zemlji ali je ogromne razorne snage. Šta je može aktivirati ne želimo da licitiramo ali teški kamioni i šleperi koji prolaze na par metara dalje krećući se magistralnim putem, sigurno su faktor rizika. Zona je gusto naseljena a okolo se grade brojni stambeni i privredni objekti a od nedavno i novi okružni zatvor.

Zato Gradski odbor Demokratske stranke zahteva od nadležnih, da prvo obezbede mesto na kome se avio bomba nalazi a onda i da je uklone iz gusto naseljenog dela grada na mesto na kome će biti uništena. Koliko god da je uklanjanje komplikovano i skupo, smatramo da su više od dve decenije dovoljno vremena da se problem reši i građanima, naročito tog dela grada, povrati bezbednost.

10.06.2021. Kragujevac                                       Info Služba GrO DS Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar