DS Kragujevac : Urušavanje grada iz temelja

Povodom urušavanja zida na objektu „Gradske tržnice“ koji se nalazi u rekonstrukciji, gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu izdao je saopštenje po nazivom „Urušavanje grada iz temelja“ koje prenosimo u celini :

Spisak svih nedela, grešaka, loših procena i izneverenih očekivanja, koji se može pripisati lokalnoj vlasti u Kragujevcu, dugačak je i stalno se dopunjuje. Na žalost ne mogu se sve greške ispraviti. Mnoge ostaju, kao trajni beleg, na urbanom tkivu grada, i nikakve naknadne intervencije tu ne mogu biti od pomoći.

Ako možemo i da razumemo da vlast SNS-a nema sposobnost, kadrove, maštu i imaginaciju da grad Kragujevac unapredi, ulepša i od njega napravi mesto privlačno za život i regionalni centar za ovaj deo Srbije, ne možemo da razumemo da je pod ovom vlašću urušeno i sve ono što je grad već posedovao kao svoju osobenu vrednost. U koju god oblast zagrebete, videćete samo propadanje i nestajanje Kragujevca sa liderske pozicije, koju je sa pravom zauzimao.

Urušavanje objekta Gradske tržnice je pravi simbol naprednjačke vlasti u ovome gradu. Pravi primer kako nešto što je bilo u Srbiji prvo, najmodernije i najlepše, može da se pretvori nemarom, nebrigom i nestručnim upravljanjem u ruglo. Sa rekonstrukcijom tržnice sve je naopako od samog početka. Objekat na takvom mestu, istorijskom središtu Srbije, morao je da ide na javni konkurs. Takav konkurs bio bi izazov i za domaće ali i za inostrane arhitekte, kako da osmisle i prostor i namenu. Umesto toga, direktnom pogodbom, bez ikakvog objašnjenja, ponuđeno je rešenje, koje teško da može da zadovolji i osnovne zahteve vremena u kome živimo a o propuštenoj šansi da Kragujevac na istoj lokaciji dobije prostor drugačije namene, da i ne govorimo.

Zato je za vlast bilo važno komercijalizovati prostor, izgradnjom podzemne garaže, kojoj tu nije mesto ni po jednom kriterijumu. Kada se jednom pređe ta granica, i profit bude važniji od istorije i ukusa, onda se to mora završiti urušavanjem. Upozoravamo građane Kragujevca da je urušavanje grada sa zidova odavno prešlo na temelje i da je naša kuća u kojoj svi zajedno živimo, uzdrmana i pred kolapsom. Demokratska stranka neće biti nemi posmatrač nestajanja grada koji je temelj moderne Srbije. Pozivamo građane da nam se pridruže u borbi za očuvanje našeg Kragujevca.“

         INFO TIM

 GrO DS KRAGUJEVAC

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar