DS Kragujevac : Premeštanjem „Muzeja žrtava genocida“ u Beograd nastavljen genocid SNS-a prema Kragujevcu

Povodom odluke Skupštine Srbije o premeštanju sedišta „Muzeja žrtava genocida“ iz Kragujevca u Beograd, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasio se Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu :

Odlukom Skupštine Republike Srbije „Muzej žrtava genocida“ premešten je iz Kragujevca u Beograd. Ovim činom ne samo da je još jedanput vlast Srpske napredne stranke pokazala da ne namerava da u Kragujevcu zadrži bilo koju instituciju republičkog karaktera, već su uvređene i žrtve Kragujevačke tragedije iz oktobra 1941 godine.

Nije bez razloga sedište „Muzeja žrtava genocida“ bilo baš u Kragujevcu. Kao najvećoj žrtvi, među gradovima Srbije, u Drugom svetskom ratu, Kragujevcu i njegovim stradalnicima odato je priznanje sedištem jedne tako značajne institucije.

Ako je republičkoj vlasti SNS-a, bilo lako da pređe preko jedne takve tragedije i premesti sedište institucije za Beograd, a znamo da naprednjaci ne vide Kragujevac kao regionalni centar ni u jednoj oblasti, ostajemo začuđeni indolentnim stavom lokalne vlasti.

Još jednom je lokalna vlast u Kragujevcu svojim inertnim i nezainteresovanim ponašenjem, omogućila da se iz Kragujevca odnese i razvuče nešto što su prethodne generacije sa mukom za Kragujevac izborile.

Pritisak iz Beograda bio je prisutan i ranije ali niko nije imao hrabrosti kao naprednjačka vlast, da učini jedan tako sraman korak. Lokalna vlast je imala više mogućnosti da to spreči a najlakši je bio da je svojim zalaganjem i trudom, pronašla u Kragujevcu odgovarajući izložbeni prostor za stalnu postavku muzeja.

Čak i da je ušla u izgradnju jednog takvog namenskog objekta, sigurni smo da bi naišla na veliku podršku Kragujevčana. Uvereni smo da bi finansiranje takvog objekta bilo obilato podržano sa mnogih strana, ali trebalo je imati znanja i interesovanja a na žalost lokalna vlast u Kragujevcu nema ni jedno ni drugo.

Propuštena je šansa da se i turistička ponuda grada podigne na viši nivo, što bi jednu takvu investiciju i izgradnju „Muzeja žrtava genocida“, brzo učinilo isplativom.

Danas je kasno o tome govoriti ali i ovim saopštenjem želimo da Kragujevčani znaju, ko je i kako srozao ugled i mesto Kragujevca u srpskom društvu i da građani ovoga grada ne propuste šansu da krivce za to kazne, onako kako zaslužuju, slanjem u političku istoriju, dok za Kragujevac ne bude prekasno.

 

14.05.2021 Kragujevac                                              Info Služba GrO DS Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar