DS Kragujevac : Odlazak investitora primer surove ekonomske realnosti Kragujevca

Povodom vesti o odlasku još jednog investitora iz Kragujevca, Turskog Beteksa, saopštenjem za javnost oglasio se Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu. Saopštenje prenosimo u celosti :

„Đavo uvek dođe po svoje“, kaže jedna stara izreka, odomaćena u ovdašnjoj javnosti. Kada god gradska vlast pokuša da naslika stvarnost ružičastim bojama i da uveri Kragujevčane kako je grad u ekspanziji i razvoju, uvek se nešto dogodi da dokaže da je upravo suprotno.

Kada su za skupštinskom govornicom koliko juče, rebalans budžeta zbog povećanog prihoda pokušali da prikažu kao uspeh Kragujevačke ekonomije, umesto kao posledicu dobijenih otpremnina radnicima FIAT-a, koji su ostali bez posla, kazna je morala da stigne.

Turski Beteks je jedna u nizu kompanija, koje svoj biznis sele iz Kragujevca. Dugačak je niz onih koji su otišli. Mnogi se tek spremaju da odu. Najporaznija je činjenica da lokalna vlast saučestvuje u tome, jer ne samo da nije u stanju da zadrži strane investitore, već je svojim odnosom oterala mnoge domaće, koji čak i ako nisu prebacili delatnost iz Kragujevca, prebacili su svoja sedišta u druge gradove čime su uskratili budžet grada za velike prihode.

Kragujevčani su ipak doživeli i nešto što je retko ko u Srbiji, da ih i grad i država teraju da napuste zemlju, odvoje se od porodica i sve to uz maglovitu garanciju da će se jednom vratiti u fabriku. Velika većina nije poverovala a javna je tajna da je to odgovaralo i poslodavcu i državi jer će ako se nastavi proizvodnja, ponovo deliti subvencije za upošljavanje novih radnika.

Subvencije je dobio i Beteks kada je zapošljavao radnike u Kragujevcu. To im nije pomoglo i danas je i ta firma napustila grad. Moramo da pitamo ima li ikakve strategije u državi i gradu u vezi sa dovođenjem investitora ? Kome se i kako deli novac da bi zaposlio radnike i ima li ikakvih garancija da se fabrike neće zakatančiti čim se isplati novac.

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu, očekuje od lokalne vlasti da se proaktivno ponaša u zaštiti prava radnika. U Beteksu su po pravilu bile zaposlene žene, kojima je znatno teže da na tržištu rada pronađu drugi posao,  a dugovanja prema radnicama postoji. Ne treba čekati da one sutra pokucaju na vrata i potraže pomoć od nadležnih, već na vreme reagovati i prema poslodavcu i prema državi koja je investitoru pomogla da dođe u Kragujevac.

Demokratska stranka će bez ikakve rezerve pružiti svu moguću pomoć radnicima koji su ostali bez posla, u borbi za njihova prava.

 

8.11.2022 Kragujevac                    Gradski odbor Demokratske Stranke Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar