DS: Još jedna izgubljena godina za Kragujevčane

Povodom predloga budžeta za narednu godinu, koji će se danas naći pred odbornicima Skupštine grada Kragujevca, Gradski odbor Demokratske stranke se oglasio saopštenjem koje prenosimo u celini :

NAJAVA JOŠ JEDNE IZGUBLJENE GODINE

Danas je pred odbornicima Skupštine grada Kragujevca, usvajanje najvažnijeg planskog dokumenta u jednoj godini, jer on određuje sudbinu grada i njegovih građana u predstojećoj godini. Na žalost ako je i bilo iluzija da će se grad konačno iščupati iz ponora u koji je bačen, sve nade su razvejane predlogom budžeta za narednu godinu.
Nije iznenađenje odsustvo vizije, nije ni nedostatak plana, jer na to smo navikli, ali je potpuno deprimirajuće da se kompletno gradsko investiranje u narednoj godini može opisati jednom rečju, krpež. Ne možemo a da se ne pitamo, da li je moguće da je u jednom od najvećih i najvažnijih gradova Srbije, našem Kragujevcu, sve što se u narednoj godini planira svedeno na rekonstrukcije i prepravke već postojećih objekata od kojih se većina i nalazi u vlasništvu grada. Na primeru obdaništa „Bambi“, slikovito vidimo kako izgledaju rekonstrukcije i prepravke u režiji ove vlasti.
Čak iako stavimo na stranu činjenicu, da li je uopšte celishodno prepravljati nešto što je građeno pre 60 ili više godina, u jednom sasvim drugačijem gradu, postavlja se pitanje kakvu to poruku građanima Kragujevca šalje ova vlast ako je nesposobna da osmisli nešto što bi bilo nova vrednost i nova slika grada, nego i u 21-veku šminkamo objekte koje nam je ostavila vlast nakon Drugog svetskog rata. Kao što smo u Demokratskoj stranci i ranije govorili, vreme je za novu, savremenu autobusku stanicu, ne za skupu prepravku objekta drugačije namene, vreme je za novu zgradu Teatra, jer se postojeća ne može, koliko god u nju ulagali, privesti potrebama savremenog pozorišta. Takođe, ponovo smo svedoci kako se određene investicione stavke iz godine u godinu prepisuju iz jednog u drugi budžet. Već smo ranijih godina imali najave svih ovih ulica i kružnih tokova i građani nemaju nikakvu garanciju da će baš ova godina biti ona u kojoj će se to što je najavljeno i izgraditi.
Kada se podvuče crta, jasno je da će zbog izostanka gradskih investicija, Kragujevac ponovo zavisiti od milosti republičke vlasti. Ona za Kragujevac nema sluha već odavno i sve što je u ovaj grad sa republičkog nivoa došlo, bilo je samo kroz porođajne muke i ogroman pritisak. Jedva je nastavljena gradnja brzog puta do Batočine, valjda će biti gotova do izbornog dana, a Centar za matične ćelije jednako „stoji“ i pored svih najava i obećanja. Jedino prema planu napreduju sudnice za građane Kragujevca a i zatvor će nam uskoro proširiti.
S obzirom da su u budžetu drastično povećana davanja za socijalu, jasno je da se jedino neće štedeti na onima od kojih se očekuje da na izborima nagrade ovakvu vizionarsku vlast. Da li će naši građani još jednom nasesti na propagandno deljenje socijalne pomoći, umesto da se raduju novim radnim mestima, ostaje da se vidi.
Nama iz Demokratske stranke sve je već jasno, nemamo razloga da istinu krijemo od naših sugrađana, koliko god ona bila teška.

Post Author: Milan

Ostavi komentar