DS: Država da obezbedi vizire nastavnicima i učenicima

Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu izdao je saopštenje koje prenosimo u celini :

„Još malo više od dve nedelje ostalo je do početka školske godine, a ministar Šarčević, kao Pontije Pilat 21. veka, i dalje „pere ruke“ od odgovornosti za organizovanje nastave i prebacuje je na roditelje, nastavnike i škole.

Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu deli zabrinutost sa građanima jer i dalje ne postoji jasan plan kako će se nastava odvijati i očigledno je da će nastavnici biti dodatno opterećeni jer će raditi sa po dve grupe učenika, nakon čega će ih čekati onlajn nastava i deljenje materijala i domaćih zadataka, a obrazovanje dece će svejedno trpeti jer će časovi biti skraćeni.
Najvažnije pitanje jeste pitanje bezbednosti. Nastavnici i đaci neće biti adekvatno zaštićeni, a velik broj nastavnika pripada ugroženim kategorijama stanovništva. Sama maska ne može biti dovoljna zaštita i zato Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu predlaže da se za sve nastavnike i đake kupe viziri ako se nastava bude odvijala u učionici.
To što je roditeljima omogućeno da se izjasne da li žele da njihova deca idu u školu ili ne samo je još jedan način da se odgovornost sa ministarstva „prebaci“ na roditelje, koji nemaju dovoljno informacija, ne upravljaju budžetom i ne bi ni trebalo da odlučuju o obaveznom obrazovanju jer je to posao ministarstva.
Apelujemo na Ministarstvo prosvete da sačini i podeli sa javnošću plan delovanja kada nastupi treći talas i kada ne bude moguće održavati nijedan deo nastave u školama, odnosno, kada bude apsolutno neophodno preći na onlajn nastavu. Ministar Šarčević i Ministarstvo prosvete nose odgovornost da obezbede kvalitetno školovanje za decu i dostojanstvene uslove rada za nastavnike, što se neće desiti bez detaljno razrađenog plana i edukacija. U ovom trenutku deluje kao da ćemo ponovo posmatrati imitiranje onlajn nastave, uz slanje domaćih zadataka i nastave na televiziji, iako smo imali više od šest meseci da se pripremimo i opremimo za održavanje nastave u realnom vremenu, uz mogućnost postavljanja pitanja i zajedničko rešavanje problema.

Post Author: Milan

Ostavi komentar