Dalibor Jekić : Lokalne samouprave u kandžama interesa Srpske napredne stranke

Lokalne samouprave su izgubile svoju autonomiju, a gradonačelnici i predsednici opština su svedeni na puke izvršioce koji po svoje mišljenje moraju da idu u centralu Srpske napredne stranke. Ovakvim načinom funkcionisanja zgažena je autonomija svih lokalnih samouprava u
našoj zemlji, a ostvarivanje zajedničkog i opšteg interesa lokalnog stanovništva stavljeno je po strani. Interes centrale SNS-a i firmi bliskih stranci je dominantan, a kao rezultat svega toga imamo brojne preplaćene projekte. Zbog preplaćenih projekata nemamo besplatne udžbenike, nemamo dovoljan broj mesta u vrtićima, nemamo savremeniju opremu u domovima zdravlja, nemamo kanalizaciju, nemamo kavlitetne ulice, nemamo adekvatne uslove u mnogim školama.
Gradonačelnici i predsednici opština nemaju moć odlučivanja jer za to su obično zaduženi regionalni koordinatori, a obrazloženje za takav odnos je da nisu oni ni bili kandidati za gradonačelnike/predsednike opština već da je to bio Aleksandar Vučić. Iz tog razloga imamo i
novu pojavu taster gradonačelnika/predsednika opština. Kako crveni taster funkcioniše videli smo tokom jeseni kada je njih 70 podnelo ostavke bez ikakvog valjanog obrazloženja, a time i zgažena autonomija lokalnih samouprava.

Ni posle izbora nema nikakvih promena, konstituisanje lokalnih skupština i formiranje vlasti se ne ne može dogoditi ako za to nije stiglo odobrenje iz centrale SNS-a.
Pored toga što su izbori pokradeni, imamo i lokalne samuprave koje su zarobljene u kandžama interesa Srpske napredne stranke.

U ovakvim okolnostima građani ne mogu da očekuju ništa dobro za svoje gradove i opštine jer zadovoljenje njihovih interesa i potreba nije na prvom mestu. Srbiji trebaju novi izbori ne samo zbog očigledne krađe koja se dogodila, već i zbog oslobađanja lokalnih samouprava od stranačkog interesa koji je iznad interesa građana.

Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode pravde i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac.

 

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar