“Čuvari vatre“ u Kragujevcu ne odustaju- održan 33 protest

Tradicionalno na Đačkom trgu kod Prve kragujevačke gimnazije, ili Trgu Slobode kako su ga građani preimenovali pre pet nedelja, i sinoć je održan i to po 33 put protest #1od5milionaKragujevac. Građni su razgovarali sa predstavnicima lokalnog Saveza za Srbiju, ali i sa organizatorima protesta.

Već nekoliko subota, na samom početku protesta izdvoji se nekoliko neformalnih grupa u kojima se razgovara o određenim temama. Najčešće teme su vladavina prava, posebno nezakonito postupanje privatnih izvršitelja, pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima i medijskim slobodama, a među najaktuelnijim temama su svakako bojkot narednih izbora i omasovljenje protesta u Kragujevcu. Takođe, jedna grupa uvek debatuje o lokalnim problemima, naročito projektima koje je započela aktuelna gradska vlast.

U razgovoru sa lokalnim liderima SzS građani su ponovo zatražili jedinstvo opozicije, a bilo je i predloga da ubuduće na proteste predstavnici opozicionih partija koje su potpisnici Sporazuma sa narodom, dolaze organizovano i u većem broju. Predložili su i da se ubuduće na različite načine pruža podrška, odnosno izražava solidarnost sa sugrađanima koji su na meti privatnih izvršitelja.

Kada su u pitanju pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima, građani su ponovili da opozicija ne može da ima poverenje u naprednjačku vlast i zatražili da opozicija prekine učešće u okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka. Sa druge strane, zatražili su i da potpisnici Sporazuma sa narodom što pre započnu aktivnu kampanju bojkota narednih izbora.

Posebnu pažnju Kragujevčana ponovo je zaokupila rekonstrukcija pešačkog mosta Ćiftina ćuprija koja još uvek nije završena, a približava se i 1. septembar, pa će đaci osnovne škole „Milutin Todorović“ morati zaobilaznim putem do škole.

Za građane je bila interesantna i informacija da naredne nedelje Dejvid Mekalister dolazi u Srbiji da bi razgovarao, između ostalog, i sa šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije. Mišljenja su da je ovo potez pritiska međunarodne zajednice na opoziciju kako bi se vratila u parlament i učestvovala na narednim parlamentarnim i lokalnim izborima. Zabrinuti su zbog stava EU, ali smatraju da Srbija mora samostalno da se izbori za fer i demokratske izbore, slobodu medija i vladavinu prava,

Na kraju protesta, okupljenima se obratio aktivista i član Organizacionog odbora Nebojša Veljković Guja i kao i prethodnih subota rezmirao prošlu nedelju, odnosno najznačajnije događaje.

-Dobro je da su sinoć u Beogradu za isti sto seli predstavnici opozicije koji su potpisnici Sprazuma sa narodom i predstavnici „Ne davimo Beograd“ i druge neformalne grupe. Opozicija radi na jedinstvu i to je veoma značajno. Na suprot tome, vlast je prošle subote incidentom pred zgradom Predsedništva pokazala nervozu i još jednom se videlo da je nasilje njihov jedini odgovor. Dobro je što kod njih svako vuče na svoju stranu.

U Kragujevcu je prošle nedelje hala „Jezero“ postala SBB hala „Jezero“ i ne znamo kako je to dozvolio predsednik Srbije. Možda su napadi u tabloidima na Tomislava Nikolića i gradonačelnika Kragujevca odgovor vlasti na taj događaj, rekao je Guja i pozvao Kragujevčane da se i sledeće subote okupe na Đačkom trgu.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar