Brnabić najavila završetak Palate pravde u Kragujevcu do septembra ove godine

Palata pravde u Kragujevcu biće završena „pre roka“ odnosno do septembra ove godine, a finansira se isključivo novcem iz republičkog budžeta u iznosu od 2,9 milijardi dinara, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić posle obilaska gradilišta.

Ona je dodala da će biti uloženo još 2,5 miliona evra u opremu i nameštaj.

Brnabić je ocenila da je Palata pravde u Kragujevcu jedan od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u pravosuđu u Srbiji poslednjih godina.

„Drago mi je posebno zbog radnika u pravosudju koji zaista već duže vreme ne rade u adekvatnim uslovima, drago mi je što ovim i njima kažemo hvala i pokazujemo da brinemo za naše pravosuđe i o našim građanima“, rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da će ovakva i ovolika zgrada služiti tome da unapredimo vladavinu prava u Republici Srbiji, efikasnost u pravosudju, da bude više sudjenja, manje zaostalih predmeta, da sudjenja idu brže i da i gradjani i privreda ranije dobiju pravdu.

Palata pravde u Kragujevcu imaće 25.000 kvadratnih metara i tu će biti smeštene sve pravosudne institucije u Kragujevcu koje se sada nalaze na nekoliko lokacija i bez odgovarajućih uslova.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić je danas u obraćanju novinarima rekao da je u Srbiji izgradjeno ili rekonstruisano 200.000 kvadrata objekata u pravosudju u šta je uloženo ukupno 12 milijardi dinara prethodnih godina.

On je rekao da je zahvaljujući e-pravosuđu i pravosudnom informacionom sistemu postignuta ušteda za godinu dana od 1,1 milijarde dinara, što znači da je štednjom, uz izbacivanje papira, za godinu dana „zarađena“ trećina vrednosti ulaganja u zgradu Palate pravde u Kragujevcu.

Kazao je da to znači da na svake tri godine u Srbiji mogu da se zidaju ovakve zgrade.

Premijerka je u Kragujevcu danas obišla radove na trasi državnog puta kroz Kragujevac koju finansira Vlada Srbije u vrednosti od 50 miliona dinara, kao i radove na rekonstrukciji „Zelene pijace“ i njene zgrade koja je podignuta 1929. godine.

Piše : Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar