“1 od 5 miliona”: Kroz “Partner projekat” zadržati mlade u Srbiji

Kandidat za narodnog poslanika liste “Grupa građana: 1 od 5 miliona” Moma Kovačević izjavio je da bi se kroz Partner projekat, koji bi značio ugovor između države i studenta, sprečio odlazak mladih iz Srbije koji danas u sve većem broju beže iz sopstvene zemlje.

Kovačević je danas u Kragujevcu kazao da je svako treće mesto na fakultetima u Srbiji nepopunjeno, i to “ne zato što nema mladih, već zato što roditelji nemaju da plate ni kartu za autobus, a kamoli školarinu i ostale troškove”.

“Zato je Pokret ‘1 od 5 miliona’ osmislio ‘Partner projekat’. Taj projekat u praksi znači da student koji želi, može da sklopi ugovor sa državom koja se obavezuje da mu finansira školarine za sve godine studija, smeštaj, džeparac, a student je dužan da ispite daje u roku. Student vraća državi po diplomiranju tako što će u njoj ostati da radi najmanje četiri godine, odnosno da se zaposli i radi u državnoj upravi ili preduzeću, što je dužna država da mu osigura. Na taj način revitalizujemo tromu državnu upravu i preduzeća, u koje je ulaznica godinama unazad partijska knjižica. Dakle, uvođenjem ‘Partner projekta’ mladima će biti omogućeno da se tokom studija posvete obrazovanju i stručnom usavršavanju, jer neće morati da jure honorarne poslove kako bi pokrili troškove života i studiranja, a nakon fakulteta će im biti obezbeđeno zaposlenje uz obavezan ostanak u zemlji u trajanju od 4 godine. Time se sprečava odlazak mladih koji danas beže iz Srbije, i koji čine većinu od onih 50.000 ljudi koji godišnje napuste našu zemlju”, zaključio je Kovačević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar