Zbirka pesama Miladina Vukosavljevića najbolje književno ostvarenje festivala „Moje selo u pričama i pesmama“

Završna manifestacija Petog festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu „Moje selo u pričama i pesmama“ održana je u Sportskoj hali OŠ „Julijana Ćatić“ u Stragarima. Žiri u sastavu: Branislav Gulan, Biljana Alavanja i prof. dr Radenko S. Krulj je za najbolje književno ostvarenje u 2022. godini proglasio zbirku pesama „Prepisano s cveta“ autora Miladina Vukosavljevića iz sela LJubić, kome je ovom prilikom dodeljena „Velika darodavnica sa zlatnikom“ kao najviše priznanje festivala.

Devet „Darodavnica“, posebnih priznanja ovog festivala, uručeno je autorima iz LJiga, Novog Sada, Kladova, Kruševca, Beograda i Loznice za najbolja književna ostvarenja na selu i o selu. Za monografiju „Kroz Trešnjevicu i vekove“ posthumno je ovo priznanje dodeljeno autoru Milosavu Božiću. Za učešće i zapažen doprinos na festivalu, dodeljeno je 30 specijalnih priznanja – zahvalnica.

Selo je rodno mesto naše države. Zbog toga selo zaslužuje posebno poštovanje i jedan ovakav festival, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Jedinstvena kulturna manifestacija nacionalnog karaktera „Moje selo u pričama i pesmama“ privukla je pažnju grada Kragujevca, jer je u prethodne četiri godine okupila 380 autora sa oko 810 ostvarenja posvećenih životu, radu i vrednostima sela.

Bjeletić je iskazao zahvalnost Društvu za narodno prosvećivanje „Svetionik“ koje je organizacijom festivala „Moje selo u pričama i pesmama“ upalilo svojevrsnu duhovnu lampu, ne samo u Srbiji nego i u okruženju. To je od presudnog značaja za sve stvaraoce i pregaoce u kulturi i umetnosti koji žive na selu, kao i za celokupnu kulturu i kulturno-umetničko stvaralaštvo u našoj zemlji i dijaspori. Vi ste naša dodatna motivacija za naredne godine stvaranja. Svojim zamišljenim okvirom, Festival šalje jasnu poruku – da su sela i seljani ponos naše Srbije. Zato je naša obaveza da sačuvamo jezik, pismenost, religiju, umetnost i narodna predanja kako bi lakše sebe našli u sadašnjosti i projektovali u budućnosti.

Ovo je jedinstvena kulturna manifestacija u Republici Srbiji koja promoviše stvaralaštvo na selu i o selu, istakao je dr Milutin Matić, direktor Festivala. Naš cilj je da negujemo kulturu i kulturno stvaralaštvo na selu i da se što više ljudi bavi pisanjem i lepom rečju, kao i da se njihova ostvarenja prezentuju i objavljuju i na drugim festivalima i u drugim prilikama. Sve ovo radimo za naša pokolenja, čemu u prilog govori i to da ćemo napraviti „Kragujevačko-stragarski zbornik 2022“ s naslovom „I u selu se piše, peva i sanja“ sa izabranim autorskim ostvarenjima ovogodišnje festivalske smotre, zaključio je Matić.

Pored dodele priznanja, kulturno-umetnički program učenika i nastavnika OŠ „Julijana Ćatić“, kao i učesnika ovogodišnje festivalske smotre pisane reči o selu, ulepšao je ovu manifestaciju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar