Završna svečanost festivala „Moje selo u pričama i pesmama“ sutra u Stragarima

Završna manifestacija Šestog festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu „Moje selo u pričama i pesmama“ koje organizuje Društvo za narodno prosvećivanje „Svetionik“ uz podršku Grada Kragujevca, biće održana sutra u Stragarima – najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Grada.

Polako ali sigurno manifestacija „Moje selo u pričama i pesmama“ dobija obrise regionalnog, odnosno međunarodnog karaktera. Tome u prilog govore i činjenice da smo imali učesnike iz drugih država što na najbolji način promoviše i ovu manifestaciju, ali i naše selo. Kada govorimo uopšte o selu, mi smo stavili akcenat na promociju sela i kulturnih dešavanja na selu. Ovo je još jedan pokazatelj opredeljenja Grada Kragujevca i mislim da je ovo manifestacija koja ima budućnost – kazao je Miljan Bjeletić, član komisije Privremenog organa grada Kragujevca.

Dr. Milutin Matić, predsednik Društva za narodno prosvećivanje „Svetionik“ istakao je da je ove godine konkurisalo 55 autora sa 95 radova. Stigli su radovi iz više takmičarskih kategorija, romani, pesme, zbirke pesama, zbirke priča, fotografije, televizijski ili radijski prilog, aforizmi. Stručni žiri manifestacije činili su Branislav Gulan, novinar i publicista, Biljana Alavanja, književnica i akademik prof. dr. Radenko Krulj.

Ovogodišnji dobitnik Velike darodavnice sa zlatnikom je Miomir Filipović Fića iz Sremske Mitrovice za delo Rečnik negdošnjih reči u Sremu „Tako divane Sremci“, a na završnoj svečanosti će biti dodeljeno i 12 darodavnica za pobednike po takmičarskim kategorijama i 8 zahvalnica za institucije i pojedince koji su pomogli razvoj ove manifestacije.

Nakon završene svečanosti, i ove godine ćemo objaviti zbornik radova u kome će biti nagrađeni radovi kao i radovi autora koji su dobili specijalna priznanja.Do sada su objavljena dva festivalska zbornika radova „Darodavnica sela Srbije“ i „Duhovna lampa svetluca u srpskom selu“.

Osmislili smo manifestaciju koja je namenjena  širokom krugu stanovništva na selu, onima koji su poreklom sa sela ali i svim ostalim ljudima koji vole selo, koji se bave književnim, stručnim, naučnim radom koji je vezan za selo i njegovo stanovništvo, kako u našoj zemlji tako i u dijaspori – kazao je dr. Milutin Matić i zahvalio se Gradu Kragujevcu na podršci i tome što je prepoznao značaj ove manifestacije koja je odavno prevazišla lokalne okvire.

Post Author: Milan

Ostavi komentar