Veliki uspeh naše sugradjanke Zorice Beloice

Naša sugradjanka ostvarila je izuzetan uspeh.

Zorica Beloica, kragujevački meco sopran, plasirala se u polufinale takmičenja „Belvedere”, jednog od najvećih i najpoznatijih takmičenja solo pevača u svetu.

Takmičenje „Belvedere” se ove godine održava u gradu Jurmali, u Letoniji, a okuplja najbolje solo pevače iz celog sveta. U žiriju takmičenja su direktori i profesori najvećih svetskih opera. Kvalifikacione runde za ovogodišnje takmičenje održale su se u 78 gradova širom sveta, a Zorica je svoj plasman izborila u Zagrebu. Među 172 pevača, Zorica je jedina srpska predstavnica. Za polufinale, u kom se našla i Zorica, nadmetalo se 147 takmičara.Naredni krug takmičenja, kako su najavili organizatori, nastavlja se danas i sutra, 7. i 8. juna.

Zorica Beloica je meco sopran, profesorka solo pevanja u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević” u Kragujevcu. Osnovne akademske studije završila je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi mr Marine Trajković Bidžovski, dok je master studije završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi mr Anete Ilić.

Tokom i nakon studija, usavršavala se na majstorskim kursevima dirigenta Renea Jakobsa, mr Radmile Bakočević i Ksenije Lukić. Nastupala je na mnogobrojnim koncertima i manifestacijama, a nedavno je igrala glavnu ulogu u operi „Didona i Enej”, koja je održana u Knjaževsko-srpskom teatru.

Post Author: Milan

Ostavi komentar