Večeras počinje 31. Internacionalni festival umetnika harmonika

Koncert Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista pod dirigentskom palicom Predraga Kostovića u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije otvoriće 31. Internacionalni festival umetnika harmonike, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u zgradi Gradske uprave.

Festival treba da se razvija i u godinama koje su pred nama iako je osvežen novim idejama u prethodnom periodu. Kragujevac predstavlja važnu adresu u cilju promocije mladih umetnika međunarodnog formata, kazao je Miljan Bjeletić, član Komisije za društvene delatnosti Privremenog organa Grada Kragujevca, istakavši da je ovo jedinstven festival po konceptu koji ima mogućnost da ugosti pobednike svih najznačajnijih internacionalnih takmičenja tokom prethodne godine. Takođe, ovo je stanica koju ne zaobilaze ni najuvaženiji pedagozi istočne i zapadne škole. Festival ima jako dobar koncept koji omogućava mladima, učenicima, studentima, mladim pa i dokazanim pedagozima da stiču nova saznanja i prate savremene akordeonističke tendencije na međunarodnoj sceni što je dobro  za unapređenje harmonike kao akademskog instrumenta u Kragujevcu u Srbiji, zaključio je Bjeletić.

Pored Ministarstva kulture Festival dobija značajnu podršku za realizaciju od Grada Kragujevca a saradnja sa Muzičkim centrom i FILUM-om, organizatorima daje mogućnost razvoja harmonike i afirmacija njenih najvećih dostignuća.

Festival je kragujevačkoj publici prilika da čuju jednog od pobednika najvećih svetskih takmičenja umetnika harmonike. Ove godine pored umetnika iz Mađarske, Ukrajine, Kine, Hrvatske i Srbije nastupaće Kragujevački akademski orkestar akordeonista i Gradski kamerni orkestar Šlezinger a naročito će biti interesantan duo harmonika koji dolazi iz Kine, pobednice u Kastelfidardu  najavio je Milan Tomić, direktor Festivala.

Od osnivanja do danas na festivalu je učestvovalo više od 200 učesnika, najboljih svetskih mladih harmonikaša i pedagoga harmonike iz celog sveta. Koncerti festivala oduvek su davali značajan doprinos muzičkom životu grada a seminari za učenike i nastavnike muzičke škole svakako uticali na razvoj pedagoškog potencijala škole, rečeno je na konferenciji. Na festivalu nastupaju pobednici najvećih svetskih takmičenja Svetski trofej, Svetski kup, takmičenje u Kligentalu, Takmičenje u Kastelfidardu i takmičenje u Arasatu, a svake četvrte godine i pobednik takmičenja u Moskvi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar