Veče roduljubive poezije „Pesmom protiv bombi“

Udruženje pisaca Kragujevca organizovalo je 15. veče roduljubive poezije pod nazivom „Pesmom protiv bombi“. Kragujevački književnici i članovi Udruženja na Trgu vojvode Radomira Putnika svojom poezijom su se predstavili kragujevačkoj publici i podsetili na tragediju koja se desila 1999. godine. Pored članova Udruženja, u ime grada Kragujevca prisutnima se obratila i Ana Petrović, članica Gradskog veća za kulturu.

U nedelju 24. marta 1999. godine navršiće se 25 godina od trenutka kada su se u Srbiji oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Akcija „Milosrdni anđeo“ NATO snaga na tadašnju SR Jugoslaviju trajala je 78 dana, podsetila je Ana Petrović, članica Gradskog veća za kulturu. Udruženje pisaca Kragujevca, koje je osmislilo i realizovalo književno veče rodoljubive poezije, su na težak naslov odgovorili stihovima jer je veoma važno da imamo kulturu sećanja zato što je Kragujevac grad stradalnik. Kako živimo u dramatičnim vremenima nažalost to nije bilo jedino i poslednje stradanje u svetu. Sa Trga vojvode Radomira Putnika šaljemo poruku mira sa željom da se sve završi na kulturi sećanja i da nemamo novih iskustava, poručila je Ana Petrović.

Po 15. put zaredom realizujemo književno veče pod nazivom „Pesmom protiv bombi“. Ovo veče je posvećeno žrtvama koje su stradale 1999. godine i na ovaj način želimo da podsetimo narod na njih i da ih ne zaboravimo, rekao je Radenko Bjelanović, predsednik Udruženja, dodavši da iako živimo u dramatičnim vremenima, nadamo se da će naša reč i naša poezija odzvanjati celim svetom i da će naše reči i naša poetika duže trajati od samih bombi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar