Uroš Šećerov duo u SKC-u

Večeras od 22 sata u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru nastupa Uroš Šečerov duo.

Već trideset godina Braca Šećerov je u vrhu jugoslovenske džez scene. Na samom početku svoje karijere sarađuje s muzičarima kao što su Stjepko Gut, Petar Ugrin, Laci Fidri, Rudolf Tomšič, Miša Krstić, Lala Kovačev, Ratko Divjak, Jože Privšek, Bubiša Simić, Stevan Radosavljević i drugi. U toku karijere je svirao sa svim big bend orkestrima na teritoriji SFRJ, a kao gost solista s big bendovima RTV LJubljane, Novog Sada i Beograda. Sa Vojislavom Brkovićem svira u njegovom kvintetu, a kasnije i kao gost u kultnoj grupi 80-tih MEDAYA sa Volfgangom Rajzingerom i Beatom Firerom. Sa Ratkom Divjakom, Ladom Jakšom i Dani Gančevim svira u grupi “Sončna pot” koja je kod nas prva predstavila etno zvuk fuzionisan s džez elementima. Nakon toga svira u orkestru Lale Kovačeva “Balkanske impresije”, “JU džez rok selekciji”, Sekstetu Jovana Maljokovića, “JU džez samitu”, VOYA BEE-JIMI HENDRIDŽ PURE, Orkestru Tonija Skota, kvintetu YUPIKA sa Ivanom Aleksijevićem, Bunford Gaborom, Ištvanom Mađarićem i Dušanom Ivaniševićem…
Kao studijski muzičar svirao je na više desetina albuma sa raznim izvođačima, nastupao na svim evropskim festivalima i snimao emisije i TV koncerte za domaće i strane radio i TV stanice. Od nastanka Novosadskog džez festivala član je Umetničkog saveta, a 2003. i 2004. godine je bio umetnički direktor Festivala.

Jasna Jovićević & Uroš Šećerov duo-Jasna Jovićević-saksofoni, bas klarinet, spacedrum, vokal
Uroš Šećerov- perkusije,bubnjevi,  nastao je kroz saradnju u Jasninom sekstetu, u projektu Flow Vertical.

Jasna je rođena Subotičanka, diplomirala na Muzičkoj Akademiji Franc List u Budimpešti, na smeru jazz saksofon i stekla magistarsku diplomu York University u Torontu, iz muzičke kompozicije. Takođe se školovala u SAD-u, Brazilu i Austriji. Dobitnica je prve nagrade na Međunaronom Takmičenju Etno Muzike u Milanu, druge nagrade na Međunarodnom Balkan Art festivalu u Ljubljani, kao i treće nagrade na takmičenju za najbolju jazz kompoziciju Mađarske Jazz Federacije. Jasna je izabrana da predstavlja Srbiju i Crnu Goru na XII Evropskom Bijenalu Mladih Umetnika 2005 u Napolju. Svirala je sa istaknutim muzičarima u Mađarskoj, celoj Evropi i Kanadi. Provela nekoliko godina na studijskim putovanjima u New Yorku, Banfu,San Francisku, Španiji i Italiji. 2008. izdala svoj debi album “Invented Reality” sa originalnim kompozicijama i aranžmanom, sa cenjenim muzičarima lokalne scene Toronta, a 2013 album “Zvuk ptica” u Srbiji.

Poslednjih desetak godina takođe radi i u prosveti, kao profesor flaute, saksofona, muzičke teorije i istorije. Momentalno je profesor u srednjoj muzičkoj školi Subotica, na jazz odseku.

Nastupala je po čitavoj Evropi, Južnoj i Severnoj Americi u raznim projektima sa istaknutim umetnicima.

Nakon dugog vremena provedenoj u dijaspori, vraća se u Srbiju 2008. Srbiju radi i svira sa cenjenim muzičarima naše zemlje. (Vasil Hadžimanov Bend, Konzilijum, Bisera Veletanlić, Rambo Amadeus i sl) a takođe vodi i svoju grupu Jasna Jovićević Improv Kolektiv od 2009. godine, u kojoj se izvode njena originalna dela, aranžirana za gudački kvartet, saksofone, elektroniku i gostujuće umetnike.

Muzika koju ovaj duo predstavlja, je stalna improvizacija, inspirisana interesantnom instrumentacijom, puno slobodnog prostora za komponovanje u momentu, kao i odnosa ritma i melodije. Ovaj duo sarađuje već duže vreme i svaki njihov koncert je novi koncept, nova mogućnost za nepredvidljivim muzičkim formama. Muzika koju stvaraju, vodi slušaoce na putovanje kroz misli i emocije.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar