Ulja na platnu Aleksandre Popović u Malom likovnom salonu

Izložba ulja na platnu Aleksandre Popović biće otvorena sutra od 19 časova u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja Kragujevac.
Posetioci će radove moći da razgledaju do 12. decembra.

„Moć umetnosti srazmerna je jačini utiska koji delo ostavlja na posmatrača. Ubojitost velikog formata, snaga boje i dramatika na slikama Aleksandre Popović, čine njen izraz snažnim, impresivnim, upečatljivim. Umetnica se kreće u okvirima apstraktnog i ekspresivnog, ali su njena interesovanja drugačije prirode. Gradeći strukturu slike isključivo na principima likovnosti, sa jakim emotivnim nabojem i uporištem u prostorima unutrašnjeg, intimnog, Aleksandra Popović sprovodi istraživanja, koja se tiču samog tkiva slike, njene samodovoljnosti i autonomije.
Mera likovnog izraza umetnice su ritam i orkestrirana harmonija elemenata, unutar čvrste kompozicije. Samo na prvi pogled njeno slikarstvo deluje kao rezultat slučajnosti, nastalih u brzoj, ekspresivnoj igri poteza. Ustvari su reljefna, robustna tekstura, koja izlazi u prostor izvan i slojevitost bojenih partija sa pokretom u dubinu, izraz kontrolisane akcije, koja teži saglasju na ravni likovnosti i estetike. Postavljeni tako da se preklapaju i smenjuju u jednom rafiniranom kolorističkom sledu, bojeni segmenti, na momente jako bliski geometrijskim, organizuju prostor slike, grade perspektivu, donose ravnotežu, stvaraju balanse. Umetnica ostaje dosledna postupku stvaranja isključivo slikarskim sredstvima. Treperava živost njenih senzacija, rezultat je želje da se bogatim tkanjem poteza, do kraja razloži, definiše, islika i najmanji delić površine, što slikarstvu Aleksandre Popović, daje snažan energetski potencijal.
Erupcija boja na uljima Aleksandre Popović i erupcija kao pojam u nazivima njenih slika; „erozija unutrašnjeg tla“, „unutrašnja geologija“, „magma“, „prostori ličnog razumevanja“, svojevrsni su tumači pojedinih dela, koji nas istovremeno vode kroz njeno slikarstvo i njene refleksije, asocirajući na vezu između dešavanja u dubini zemlje i tla, jakih poput tektonskih pomeranja, sa lomovima, nerešivim sukobima i preokretima u dubinama unutrašnjeg bića pojedinca. Paralela koja se nameće između ta dva sveta, u osnovi je njenog promišljanja i njene likovnosti. Pejzaži, koje uslovno i iz tog razloga, vidimo na slikama Aleksandre Popović, predeli su duše, izraz stvaralačkog čina, kojim umetnica na platno prenosi trag ličnog.“ (Maja Stanković, kustos istoričar umetnosti)

Post Author: Milan

Ostavi komentar