Udruženje „Vido“ pokreće projekat „Na prvu loptu“

Za sve ljubitelje komedije, Udruženje „Vido“ je pripremilo novi projekat pod imenom „Na prvu loptu“, u kom će se kroz niz multimedijalnih sadržaja narednih meseci popularisati aktivistička i angažovana primena humora u kulturi.

Usled i dalje jako nepredvidive epidemiološke situacije, fokus će biti na onlajn događajima koje ćete moći da pratite na stranicama „Večeri smeha“ na društvenim mrežama.

Generalni cilj projekta je da na duhovit način razvije javni dijalog i skrene pažnju na problem povećane pojave diskriminacije i netolerancije kako kod mladih, tako i prema mladima kao jednoj od najosetljivijih društvenih grupa. Poseban akcenat biće stavljen na duhovite situacije u kojima se reaguje onako impulsivno, bez mnogo promišljanja iliti „na prvu loptu“.

Već duže vreme je u našem društvu kod mladih prisutan fenomen izražene netolerancije i ekstremizma. Standardne tribine i predavanja na ovakve teme mladima su sve manje zanimljive i teško je dopreti do njih. Zato je žanr komedije idealan način da se u duhovitom maniru i sa kritičkim osvrtom obradi jedna izuzetno važna tema. Koristiće se različite forme komičarskog izraza, kako kroz tekstualnu formu uz intervjue i blogpostove, tako i kroz video formu i stendap komediju. Praćenje svih sadržaja je besplatno!

Svi mladi koji bi voleli da podele neko svoje duhovito iskustvo vezano za ovu temu, mogu to učiniti na mejl ug.vido@gmail.com ili na društvenim mrežama. Mnogi od nas su nekad reagovali „na prvu loptu“, gde smo svojom reakcijom doveli sebe u komičnu situaciju. Nekada smo mi ti prema kojima se reaguje na prvu loptu, namerno ili nenamerno.

Svakome se može naravno desiti da pogreši, ali cilj ovog projekta je da identifikuje i ismeje neke česte obrasce ponašanja u društvu gde se opravdava netolerantan i diskriminatoran rečnik u javnom govoru, naročito ukoliko je usmeren na osetljive i ugrožene grupe.

Stavovi izraženi u ovim publikacijama isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju zvaničan stav Ministarstva omladine i sporta. Projekat „Na prvu loptu“ sprovodi Udruženje građana „Vido“. Finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar