U „Mostovima Balkana“ – 3. Međunarodno bijenale umetnosti „ARTiJA“

U Gradskoj galeriji “Mostovi Balkana“, prošlog petka, otvoreno je 3. Međunarodno bijenale umetnosti “ARTiJA“. Autorima najboljih radova na papiru i od papira uručene su nagrade.

Gran pri 3. Međunarodnog bijenala umetnosti “ARTiJA“ pripao je Maji Poljak Petrović, samostalnoj umetnici iz Pančeva, dok su dobitnici tri ravnopravne nagrade u rangu prve Ervin Ćatović iz Novog Pazara, Anre Velens iz Belgije i Milica Antonijević iz Kragujevca.

Odlukom žirija dodeljeno je i deset specijalnih nagrada. Na konkurs za učešće na 3. Međunarodnom bijenalu umetnosti prispelo je 350 radova autora iz celog sveta. Odlukom Umetničkog saveta za izlaganje su odabrana 183, u skladu sa idejom o raznolikosti likovnih poetika.

Iako najmlađa manifestacija u organizaciji Spomen-parka “Kragujevački oktobar“, “ARTiJA“ se izborila za svoju pozciju ne samo na lokalnoj i nacionalnoj, već i na međunarodnoj kulturnoj sceni.

Kada govorimo o kulturnom identitetu grada Kragujevca, svakako da treba da se zasniva na ustaljenim, tradicionalnim manifestacijama koje treba čuvati, negovati, unapređivati, što mi i činimo, ali i na izgradnji novih. Ovo je upravo jedna od takvih manifestacija koje promovišu savremeni izraz i nove umetničke forme – kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Osim u “Mostovima Balkana“, radovi na papiru i od papira izloženi su i u Galeriji Narodnog muzeja Šumadije, Malom likovnom salonu i Galeriji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“. Izložba će trajati do 18. januara naredne godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar