Šumadijski filmski festival – ŠIFF po osmi put u Kragujevcu

Osmo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (ŠIFF) biće održano u Kragujevcu od 7. do 10. decembra 2023, u Knjaževsko-srpskom teatru.
Slogan 8. izdanja ŠIFFa je Vodim te na film! i od 7. do 10. decembrapredviđene su projekcije čak 11 dugometražnih filmova koje možete pogledati potpuno besplatno.
 
Glavni takmičarski program obuhvatiće najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“
 
7. decembra od 20 časova festival će zvanično otvoriti filmOvuda će proći putnajnagrađivaniji srpski film ove godine, a publika će nakon projekcije moći da razgovara sa rediteljkom filma. Tokom festivala kragujevačka publika će moći da pogleda još 10 dugometražnih igranih filmova i poseti raznovrstan prateći program.
 
Na VIII izdanju ŠIFF-a biće dodeljene AFIFS nagrade za montažu u tri kategorije Nacionalna nagrada za najbolje montirani filmNagrada za životno delo i Nagrada za manjinsku koprodukciju. Nagrada za životno delo ove godine će biti dodeljena Branislavu Miloševiću  filmskom i televizijskom montažeru zaslužnom za filmska ostvarenja poput Lavirint, Zaboravljeni, Nož
Prateći program obuhvatiće  radionice i predavanja na temu  montaže, izložbu „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1980-1989 i radionicu crtanja za najmlađe.
 
Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.
Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“. Osmi ŠIFF su podržali grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Gete institut u Beogradu, Prizma Kragujevac i Big Fashion centar Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar