Šumadijski filmski festival počinje projekcijom filma „Nož“

Od 7. do 10. decembra u Knjaževko-srpskom teatru možete pogledati najboljih 9 debitantskih dugometražnih filmova iz zemlje i inostranstva koji su u selekciji za nagradu „Hrastov list“, najbolji film festivala o kome odlučuje kragujevačka publika.
Festival počinje danas, 7. decembra od 18 časova, prikazivanjem filma „Nož“ sa Žarkom Lauševićem u glavnoj ulozi. Film je montirao Branislav Milošević kome će na festivalu biti dodeljena  AFIFS  Nagrada za životno delo za montažu.
Osmi ŠIFF će zvanično biti otvoren od 20 časova prikazivanjem filma  „Ovuda će proći put“, debitantskog ostvarenja rediteljke Nine Ognjanović. Film koji je označen kao najnagrađivanije ostvarenje u srpskoj kinematografiji tokom protekle godine, film koji je u  2023. godini učestvovao na 30 festivala i osvojio 15 nagrada. Nakon projekcije o filmu će govoriti rediteljka Nina Ognjanović.

Prvog dana od 22 časa možete pogledati i nemački film „Obični“ (The Ordinaries) – naučnofantastični film sa elementima tragikomedije iz 2022, u režiji Sophie Linnenbaum. Film je imao međunarodnu premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, nakon toga  je učestvovao na različitim filmskim festivalima gde je od 9 nominacija osvojio 8 nagrada u različitim kategorijama.
Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.
 
Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“. Osmi ŠIFF su podržali grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Gete institut u Beogradu, Prizma Kragujevac i Big Fashion centar Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar