Stefan Milenković razgovarao sa kragujevačkim đacima i studentima

U okviru koncertne sezone Muzičkog centra u Drugoj kragujevčkoj gimnaziji nastupa proslavljeni violinista Stefan Milenković. Pre jučerašnjeg nastupa, umetnik je u sali Skupštine grada sa učenicima Muzičke škole ’’dr Miloje Milojević’’ i studentima FILUM-a, razgovarao o klasičnoj muzici, načinima vežbanja i izvođenja kompozicija ali je govorio i o svojim iskustvima na nastupima i svom umetničkom putu. U gradskoj kući, Stefana Milenkovića su dočekali i poželeli dobrodošicu i prijatan boravak u Kragujevcu, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić.

Jedan od najpoznatijih srpskih violinista sa svetskom karijerom u Kragujevcu je održao koncert pre par godina, nastupao je na prošlogodišnjem Arsenal festu, ali, kako kaže, u čoveku ostaje prijatan utisak srdačnosti i dobrodošlice koju je doživeo.

Zadovoljstvo mi je da sam ponovo u Kragujevcu i ponovo mi je isti utisak, srdačnost, dobrodošlica, prijateljstvo i osećaj da ljudi, publika zaista ceni ono što umetnik radi i predstavlja na sceni, kaže Stefan Milenković. To je za bilo kog muzičara, umetnika važna i dragocena stvar. U Kragujevcu imamo te preduslove za jedan zaista uspešan koncert i više od toga, lepo druženje na sceni preko muzike ali i van scene kao sada sa učenicima i studentima.

Vrsni umetnici kao što je Stefan Milenković i češće treba da dolaze u Kragujevac, grad u čijem genetskom kodu je utkana muzika, budući da je Šlezinger, muzički obrazovani, pozorišni kompozitor još početkom 19. veka u Kragujevcu osnovao prvi orkestar, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća i podsetio da je Milenkovć u poslednjih par godina već drugi put nastupa sa kragujevačkim kamernim orkestrom. Zadovoljstvo je što je tako veliki umetnik izabrao da nastupa u Kragujevcu sa kamernim orkestrom Šlezinger a još veće što je pre svog nastupa razgovarao sa učenicima i studentima kako bi im  preneo svoja iskustva. Iskustva iz prakse a posebno kada se radi o majstorma svog zanata, mogu mnogo da doprinesu u smislu sticanja novih veština i iskustva u daljem radu i nastupu na sceni, kazao je Bjeletić.

Slavni violinista je tokom svoje karijere održao koncerte širom sveta kao solista, ali i sa najeminentnijim orkestrima kao što su Berlinski simfonijski orkestar, Helsinška filharmonija i mnogi drugi. Večeras od 20.00 sati u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, umetnička dela čuvenih kompozitora izvešće sa Gradskim kamernim orkestrom Šlezinger.

Post Author: Milan

Ostavi komentar