Specijalna nagrada Međunarodne fondacije ”Forum slovenskih kultura” dodeljena Galeriji Nikole Koke Jankovića

Međunarodna fondacija ”Forum slovenskih kultura” Specijalnu nagradu za timsku efikasnost dodelila je timu Galerije Nikole Koke Jankovića u okviru Narodnog muzeja Šumadije Kragujevac. Reč je o prestižnom priznanju koje se dodeljuje u oblasti muzejske delatnosti iz svih slovenskih zemalja u cilju obnavljanja i jačanja kulturnih veza unutar slovenskog sveta kroz negovanje tradicije i baštine. Za članove tima Galerije Katarinu Babić, Vladimira Markovića i Nemanju Lekića i direktora Narodnog muzeja Šumadije, Miloša Jurišića, član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić upriličio je prijem u zgradi Gradske uprave.

Nagrada, pre svega, ima značaj na nacionalnom nivou. Način rada, komunikacija sa publikom i interakcija, prezentovano naše kulturno nasleđe prepoznato je na međunarodnom nivou, rekao je Bjeletić, član Gradskog veća. Ova nagrada ima izuzetnu vrednost jer prikazuje novu metodologiju pristupu u radu zaposlenih sa publikom, a u okviru jednog ambijenta i samog kolektiva što su noviteti kada govorimo o timskoj efikasnosti. Istina je da činimo iskorak i u tom polju kulturnog delovanja ali je svakako i novina jer u oblasti muzejske delatnosti do sada nismo dobili ovakvo priznanje. Umetnička dela, jednog od najboljih srpskih vajara druge polovine 20. veka, duhovnog gradinara Nikole Koke Jankovića, dobijaju još više na vrednosti. Za grad Kragujevac je ovo izuzetno važno priznanje, jer treba istaći i da je pored Muzeja savremene umetnosti iz Beograda i drugih prestižnih iz regiona, komisija vrednovala impresivnu umetničku Galeriju Nikole Koke Jankovića koja radi ne samo u regionalnim već i u nacionalnim i internacionalnim okvirima, što su vidljivi ispomaci da je kulturna scena grada Kragujevca unapređena, istakao je Bjeletić, čestitao stručnjacima na profesionalnosti i uspesima i poželeo još sličnih nagrada.

Između ostalog u obrazloženju žirija se kaže da u cilju promocije kulturnog nasleđa, savremena muzejska praksa koristi najrazličitije forme, pristupe liderstvu i radne metode, u zavisnosti od kontekstualne prirode ustanove i resursa. Žiri je prepoznao i odlučio da nagradi napore ove Galerije u razvoju svog opsega delovanja podstičući timski rad, komunikaciju i konstantnu koordinaciju među zaposlenima, kao i činjenicu da je u relativno kratkom vremenskom periodu dostigla postavljene ciljeve na savremen i impresivan način. U okviru Narodnog muzeja Šumadije Kragujevac, Galerija Nikole Koke Jankovića je otvorena 2019. godine i za kratak period dostigla je međunarodni nivo poslovanja koji može da se uporedi sa najboljim muzejima i galerijama Istočne, Centralne i Jugo-istočne Evrope. A u nastavku se kaže, bazirani na visokim profesionalnim standardima i kompetentnosti, kao i sposobnosti da zajedno ostvaruju svoj ciljeve, među svojim malobrojnim ali dobro organizovanim i produktivnim stručnjacima, uspeli su da stvore impresivnu umetničku Galeriju koja radi ne samo u regionalnim, već i u nacionalnim i internacionalnim okvirima.

Miloš Jurišić, direktor Narodnog muzeja Šumadije je rekao da je posle samo tri godine postojanja Galerija Nikole Koke Jankovića ovenčana prestižnim priznanjem i ono što je fasciniralo žiri jesu postignuti ciljevi na savremen i impresivan način koji može da se meri sa najvećim muzejima centralne i istočne Evrope a za kratak vremenski period i to kroz dobar timski i profesionalan rad.

Muzejski savetnik Katarina Babić kaže da se zajedničkim, timskim radom doprinelo da Galerija Nikole Koke Jankovića dobije prestižno priznanje u konkurenciji od 29 muzeja iz 13 slovenskih zemalja, ističući da je Forum slovenskih kultura osnovan pre 17 godina pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije, a da je ovogodišnji petnaestočlani žiri doneo odluku da jedna od specijalnih nagrada pripadne Galeriji Nikole Koke Jankovića. Pravo je zadovoljstvo što je rad naše Galerije i rad na promociji i očuvanju kulturnog nasleđa Republike Srbije prepoznat na međunarodnom nivou i sve pohvale su obavezujuće za naš budući rad, kazala je Babić.

Na konkurs Međunarodne fondacije ”Forum slovenskih kultura” menadžment Galerije aplicirao je sredinom godine. Predstavnici žirija Galeriju su posetili u oktobru i u konkurenciji od 30 muzeja, prestižno priznanje je dodeljeno Galeriji Nikole Koke Jankovića. Nagradu u ime ustanove kulture primili su Katarina Babić, muzejski savetnik i direktor Narodnog muzeja Šumadije Miloš Jurišić na međunarodnoj konferenciji održanoj u Zamku Brežice u Sloveniji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar