„Senke doma“ u Kontakt galeriji SKC Kragujevac

SENKE DOMA, izložba Sofije Vojinović, biće održana  5. decembra od 20 sati u Kontakt galeriji SKC.
Izložbu će otvoriti Daniel Mikić, istoričar umetnosti

SENKE DOMA 

U okviru Likovnog programa Studentskog kulturnog centra Kragujevac, umetnica Sofija Vojinović je izabrala prostor za izvođenje svoje zamisli  konstruisanja Senki doma u već postojećem „domu“ –  beli zidovi sa slikanim senkama u kvadratnoj osnovi kao reflektujućim prozorom u realnost. Komunikativnost između publike i umetničkog dela je savršeno osmišljena, a ulaskom u čisto beli, obasjan prostor otvara se nov svet intimnog, narativnog, analitičnog osvrta na trenutke proživljenog i onog što se ne može ponoviti. Sofija vešto koristi senke ambijenta, uglavnom prepoznatljivih arhitektonskih sklopova stavljajući ih u nov kontekst determinisan izabranim „okvirima“. Priča kojoj zapravo nema početka, a ni kraja, i moguće je kreativno profilisati isključivo trenutkom u kom se nalazimo gledajući i osmišljavajući subjektivne želje budućnosti. Senke bilo kog prostora su, suštinski gledajući , promenljiva verzija postojanja. Objekat, u ovom slučaju posmatrači, stvaraju uspomene na svoje trenutno bivstvovanje na tom prostoru. Naime, senke, kojima Sofija Vojinović prosijava uspomene su jednako naše koliko i njene. Svakom su dostupne, primerice:  ulazne prolaze, otvorene prozore, delove eksterijera i enterijera poznatih samo njoj ali, na neki čudan način, i svima nama, koristi za oživljavanje prošlosti ili, bolje rečeno, vizije prošlosti. Kako na spontan način, bez uprezanja, duboko analitički, otvoriti svoju intimu Sofija rešava na najlakši i najpitkiji način. Osvežiti stvarnost uspomenama i ostaviti trag, u njenom slučaju kroz senke, razumljivo, izvedene blagim prelazima oplemenjene sive do čiste bele, nije imperativ već iskrena želja da ne ostanemo usamljeni u svojim svetovima intimnih podvala da smo učinili sve kako bi nam životi ostali smisleni.  U konstruisanom „domu senki“ umetnica čini inverzivan postupak dajući senkama osobine koje one temeljno nemaju i ograničene trenucima, nikad ne stvaraju prostor bilo koje namene (izuzmimo prigodne prostore i izložbe posvećene senkama), nemaju osećaja za usamljenost ili nerazumevanja okolnosti koje nas okružuju. Atmosfera  je pitka, estetski uravnotežena, dopunjena vešto izvedenim i biranim ramovima upakovanih crteža kao mala opomena pri mogućnosti da se posmatrač izgubi u svojim senkama (uspomenama). Sofija Vojinović  svoje vešto baratanje crtežom kao snažnim izražajnim sredstvom pokazuje na dominantnoj slici na samom ulazu u njene senke. One su odraz njene sobe stvaran u dužem vremenskom periodu, iscrtavan njenom mekom rukom nežnog sentimenta dinamizirajući energiju protoka vremena koje neumitno donosi promene u njenom intimnom prostoru kao, uostalom, gde god da se našao svako od nas.

Prečišćenost ambijenta, preciznost i geometrijski tačna postavka ne oduzima na spontanosti. Naprotiv, zatvorivši se, metaforički rečeno, u senke doma, ukoliko smo u mogućnosti da se u njemu nađemo sami, obuzima nas osećaj čistoće, svetlosti, optimizma i trenutno veoma važnog odsustva reakcije na do patetično razvlačenih popuplarnih tema prvih decenija XXI veka. Raščlanjivanje i seciranje poznatih nam tema je sa namerom izostavljeno. Tu i takvu vrstu dodvoravanja mainstream sceni umetnost Sofije Vojinović zaista, ne samo da ne zaslužuje nego i ne dozvoljava. Senke doma su mali svet ušuškan u svoju prošlost sa otvorenim prozorima ka onom što tek dolazi. Za mladu umetnicu, snažne volje da ispuni svoje snove, vreme je na njenoj strani.

Izvod iz teksta u katalogu, Daniel Mikić

Sofija Vojinović, rođena je 1991. godine u Čačku. Master i osnovne akademske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku.
Član je ULUS-a. Živi i radi u Čačku.

Samostalne izložbe:

2022. DOM U DOMU, srednji hol Doma kulture u Čačku;
2021. PRED-POSTAVKA, Galerija Doma omladine Beograda;
2018. Crtež crteža senke crteža, Galerija Reflektor, Užice;

Grupne izložbe:

2022. NIŠKI CRTEŽ „NOVI PROSTORI“, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Paviljon u Tvrđavi;
2022. „I sve smo mi to izgradili, liko!“, Požega;
2022. NOVI ČLANOVI ULUS-a 2022, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Beograd;
2021. Letnja postavka, Alternativni kulturni centar Gnezdo, Kruševac;
2020. „15. Međunarodni bijenale umetnosti minijature“, Moderna galerija, Kulturni centar Gornji Milanovac;
2020. Treća godišnja izložba „Čačani likovni stvaraoci“, Likovni salon Doma kulture Čačak;
2017. Izložba „MLADI 2017 – OVO MENJA SVE“ Niš Art Fondacije, prostor Fabrike Duvana Niš; izložbeni prostor Andrićev Venac 2, Beograd;
2017. „10 godina litografske radionice“, Galerija FLU, Beograd;
2016. Izložba likovne kolonije „Čačak 2016″, Likovni salon Doma kulture Čačak;
2016. „MLADI 2016″, Galerija Nadežda Petrović, Čačak;
2015. „9. EX-YU konkurs za grafiku“, Galerija ULUS-a, Beograd;
2015. Izložba radova studenata fakulteta umetnosti, Galerija Narodnog muzeja, Čačak;
2015. Izložba „MLADI 2015″ Niš Art Fondacije, Galerija Kuće Legata, Beograd; Galerija Srbija, Niš;
2015. „Početak na kraju“, Galerija FLU, Beograd.

Post Author: Milan

Ostavi komentar