Rastko Obradović i Trio u SKC-u

Rastko Obradović nastupiće 6.decembra u Kontakt galeriji SKC-a sa svojim trijom koga čine Aleksandar Grujičić, Boris Šainović i Peđa Milutinović.

Iako tek svršeni student jazz odseka Kraljevske muzičke akademije u Oslu, Rastko je jedan od najtraženijih saksofonista na srpskoj džez sceni. Odlikuje ga autentičan i upečatljiv ton koji mu je otvorio vrata saradnje na iskusnim muzičarima iz zemlje i inostranstva. Rastko je izuzetan improvizator, a razvijao se pod snažnim uticajima Jan Garbareka, Michael Brecker-a, Bojana Z, Sonny Rollins-a. Tokom studija u Oslu nastupao sa Rastko Obradović kvartetom, u kojem su još i Anders Aarum (klavir), Jens Fossum (bas) i Hermund Nygard (bubnjevi), a često i u duetu sa Erlend Albertsenom (kontrabas/el.bas). U Norveškoj je svoje umeće doveo gotovo do savršenstva i ostavio je sjajan utisak na ondašnje muzičare koji ga sada pozivaju da iz Beograda odlazi u Oslo kako bi nastupao sa njima. Po povratku sa studija, Rastko stalno dobija pozive za nastupe i studijske angažmane. Pažljivo birajući muzičare sa kojima sarađuje i projekte u kojima učestvuje (Miloš Branisavljević Quartet, Aleksandra Denda, Vasil Hadžimanov, Schime Trio, Raymond Storaunet Lavik, Marko Đorđević, Luka Ignjatović) Rastko Obradović gradi svoju reputaciju i ostavlja prostora za autorski projekat.

Aleksandar Grujić je pijanista širokog spektra interesovanja i delovanja u muzici. Studirao je klasični klavir na beogradskoj muzičkoj akademiji, džez na Utreht konzervatorijumu u Holandijii i
savremenu improvizaciju na konzervatorijumu u Amsterdamu, takođe u Holandiji. Privatno je studirao južno indijski ritmički sistem sa B.C. Manjunatom u Indiji a takođe i elektronsku muziku sa Robert Rouom (Robert Rowe) sa Njujorškog Univerziteta. Dobitnik je mnogih nagrada uključujući i Holland Casino Jazz & Pop Award 2009. Od 2013. godine, po povratku iz Holandije, živi i radi u Srbiji. Aktivan je na srpskoj i evropskoj džez sceni kao solo umetnik i saradnik mnogih istaknutih instrumentalista. Bavi se pedagoškim radom u srednjoj muzičkoj školi Stanković u Beogradu kao profesor džez klavira.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar