Radomiru Putniku statueta „Joakim Vujić”

Povodom obeležavanja Dana teatra i 188 godina od osnivanja, u Knjaževsko-srpskom teatru, po tradiciji, dodeljene su Statueta „Joakim Vujić“, Prsten sa likom „Joakima Vujića“ i godišnje nagrade Teatra. U holu Teatra otvorena je izložba studenata FILUM-a (Odsek za primenjenu i likovnu umetnost studijskog programa Grafički dizajn i umetnost knjige) pod nazivom „Pozorište ovde”, a potom izvedena najposećenija predstava tokom protekle godine, „Uspomene na Crvenu zastavu” po tekstu Milovana Mračevića, u režiji Aleksandra Lukača.

Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, čestitajući Dan teatra istakao je da se tokom skoro dvovekovnog trajanja, kragujevačko pozorište susretalo sa različitim izazovima (ekonomske krize, ratovi, ideološke promene), izazovima koji su podrazumevali zebnju kao svakodnevicu.

Ali onako kako je svojevremeno Joakim Vujić umeo da korača, generacijski umeli smo da gazimo i stazama i bogazama i da pozivajući se na naš kulturni identitet sačuvamo ovaj teatron bivših, sadašnjih i budućih doajena. Vatra koju je upalio Joakim Vujić još uvek greje ovaj hram kulture i naš kulturni identitet – kazao je Bjeletić.

Statueta „Joakim Vujić“ dodeljena je piscu, dramaturgu, teatrologu, pozorišnom kritičaru i profesoru Radomiru Putniku za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji u 2023. godini.

– Radomir Putnik je svojim znanjem, posvećenim radom i ljubavlju prema teatru doprineo da se značajan deo srpske pozorišne baštine publikuje i sačuva. Pored ostalog, bio je i urednik umetničkog programa TV Beograd, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu, pozorišni kritičar lista „Politika”, glavni urednik časopisa „Scena” i „Teatron”. Sveukupnim profesionalnim radom dao je izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji i zasluženo se svrstao u porodicu Joakimovih potomaka: dobitnika Statuete „Joakim Vujić” kaže se u obrazloženju odluke žirija koji je radio u sastavu: Mladen Knežević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Jelena Kajgo dramaturškinja i glumci Knjaževsko-srpskog teatra: Ana Kolandeli i Saša Pilipović

Prsten sa likom „Joakima Vujića” za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljen je Miliću Jovanoviću, glumcu koji je posvećeno igrao u kragujevačkom teatru više od 40 godina i ostvario više od 70 pozorišnih uloga, režirao predstave, glumio u televizijskim serijama, na filmu.

Za izuzetnu posvećenost poslu i postignute umetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini, godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra dodeljene se glumcima Marini Stojanović, Miodragu Pejkoviću i Ani Kolanđeli.

Godišnja nagrada Teatra za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini dodeljena je i Danijeli Stević, organizatorki programa.

Post Author: Milan

Ostavi komentar