Prvo veče Tradicija festa posvećeno Dragiši Nedoviću

Uz dramsku priču glumaca Pozorišta mladih Abrašević  i Revijom narodnih nošnji centralne Srbije, praćenom melodijom i pesmom  tog kraja u izvođenju  Velikog narodnog orkestra Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, počeo je treći Tradicija fest u Kragujevcu. Nastup Ansambla narodnih pesama i igara proveo je publiku u Knjaževsko srpskom teatru kroz običaje i kulturu nekadašnje Srbije.

Prvo festivalsko veče posvećeno je liku i delu tekstopisca i kompozitora Dragiši Nedoviću, Kragujevčaninu koji je za sobom ostavio četiri stotine izvornih pesama , sevdalinki, dalmatinskih i pesama inspirisanih  krajevima  u kojima je boravio,  ljudima i ljubavima koje je doživljavao putujući bivšom  Jugoslavijom.  Svojom muzikom obeležio je čitavu epohu tradicionalne narodne muzike koja se danas s ponosom  čuva, sluša i peva uz duboke emocije i najplemenitija osećanja. O životu samoukog muzičara koji je ostavio poseban pečat u istoriji narodne muzike, između nastupa solista Aleksandra Tirnanića i Davora Jovanovića koji su uz pratnju Beogradskog omladinskog orkestra  pod upravom Slavka Mitrovića Caleta, pevali njegove pesme, govorili su glumica Knjaževsko srpskog teatra Milica Majstorović i glumac iz Čačka Vladimir Jocović u liku Dragiše Nedovića.

Svi umetnici na sceni Knjaževsko srpskog teatra  su toliko imali radosti i inspiracije, uprkos nevremenu koje nas je sprečilo da se Tradicija fest održi na Trgu vojvode Radomira Putnika.  Zato ćemo učiniti sve da se bar deo ove festivalske večeri inspirisane duhom našeg naroda, za Kragujevčane koji su želeli ali nisu mogli da dođu, vide, čuju i uživaju  u našoj tradiciji i kvalitetu, bude ponovljeno, kazala je Ana Petrović Jelić, članica Gradskog veća za kulturu.

Specijalni gosti večeri  bili  su maestro Bora Dugić i umetnik na harmonici i kompozitor Boban Prodanović.

U okviru druge večeri Tradicija festa na Trgu vojvode Radomira Putnika od 19.00 sati u organizaciji GTO Kragujevac  održaće se manifestacija “Tradicija šumadijske rakije“ kao najava za Šumadijski festivala  rakije. Od 20.30 sati koncert će održati Zvonko Bogdan i 14 tamburaša.

Post Author: Milan

Ostavi komentar