Prvo Međunarodno bijenale umetnosti „ARTiJA“

U organizaciji Spomen parka “Kragujevački oktobar“ i partnerskoj realizaciji sa Narodnim muzejom i Studentskim kulturnim centrom, pod pokroviteljstvom lokalne smouprve, u kragujevačkoj galeriji „Mostovi Balkana“ otvorena je izložba Prvog Međunarodnog bijenala umetnosti „ARTiJA“.

Cilj manifestacije, koja će se održavati svake druge godine, je da Kragujevac dobije prepoznatljivu međunarodnu likovnu manifestaciju o kojoj je ideja postojala više od decenije, objasnio je Nenad Ristović, kustos galerije i koordinator ove manifestacije. Izložba Prvog međunarodnog bijenala ima simboličan naziv “ARTiJA“ i izloženi su radovi na papiru i od papira. Više stotina umetnika iz Evrope i sveta, različitih generacija i estetskih pristupa okupila je kreativnost, eksperimentalnost i papir kao ideja, inspiracija, materijal, podloga.

Žiri u sastavu Dimitrije Pecić, doktor umetnosti, dekan i redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Dočka Kisova, doktor istorije umetnosti, muzejski savetnik Nacionalne galerije savremene umetnosti u Sofiji, Žarko Vučković, magistar slikarstva, redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, Sergej Alduškin, akademski slikar i osnivač Muzeja Marozkino u Rusiji i Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti i likovni kritičar, pregledao je preko 300 radova i odabrao 112 autora i 120 radova.

Prva nagrada pripala je Tomislavu Todoroviću iz Beograda za skulpturu od recikliranog papira. Sanja Crnjanski iz Beograda dobitnica je druge nagrade. a Božik Marta iz Poljske je dobila treću nagradu. Mirjana Savova iz Sofije, Dobitnici specijlne nagrade su Gordon Piken iz Velike Britanije i Nevena Vićentić iz Niša.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar