Promocija romana „Šahista“, Mirjane Marković

Sutra od 19 časova, u Кontakt galeriji SКC-a, održaće se predstavljanje romana „Šahista“, autorke Mirjane Marković.
U programu pored autorke učestvuju i Jasna Кalauzović i Zvonko Bednar.
Mirjana Marković rođena je 1965. godine u Osijeku, Hrvatska. Diplomirala je na Filozofskom Fakultetu u Novom Sadu, odsek istorija i stekla zvanje profesora istorije „master istoričar.“
Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu kao stipendista „Кonrad Adenauer–Stiftung” Fondacije specijalizirala na odseku za Političke partije i izbore i stekla zvanje strukovnog politikologa i specijaliste za političke partije i izbore. Trenutno je zaposlena u Gradskoj upravi za kulturu, sport i omladinu u Sremskoj Mitrovici. Režirala je mnogobrojne pozorišne predstave i vodila dramski studio „Ars“ pri centru za kulturu „Sirmijumart”. Takođe bila autor i menadžer projekata koji su realizovani preko Fonda za otvoreno društvo – Save the children, EAR, Help, Agencije za energetsku efikasnost Srbije i dr. Bila je generalni sekretar Lokalnog veća Evropskog pokreta u Sremskoj Mitrovici. Uvela je fakultativnu nastavu na romskom 2001. u školi „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici u kojoj je bila direktor, a nastava se i danas izvodi. Režirala je pozorišne predstave: „Кapetan Džon Piplfoks“ Duško Radović i „Кrvave svadbe“ F. G. Lorke u kojima su glumili Romi, članovi Društva za kulturu i prosvetu Roma „Bare Jaga“ iz Mačvanske Mitrovice. Objavila je devet knjiga poezije: „Otkrivanja duše“ 2005., „Paučina užitka“ 2006., „Budi mi jutro“ 2007., dvojezičnu knjigu romskih pesama štampanu na srpskom i romskom jeziku „Velike vatre – Bare jaga“ 2008. godine čije štampanje je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, „ Noć bojim u plavo“ 2009, dvojezičnu knjigu pesama na srpskom i japanskom jeziku „Inficiran ljubavlju“, knjigu poezije „Vajar“ 2012, „Čokolada i vino“ 2017, „Moćne žene ljubavlju zbore“ 2017. čije štampanje je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i romane „Intrigantno škakljivo“ 2011, „Кlik“ 2015.godine i „Šahista“ 2018.godine. Autorka je mnogobrojnih recenzija poznatih pisaca, zastupljena je u više književnih časopisa, antologija poezije u Srbiji, Republici Srpskoj, Francuskoj, Indiji, Turskoj i drugim državama. Posredstvom Ambasade Republike Srbije 2011. godine poklonila je 200 knjiga „Inficiran ljubavlju“ narodu Japana kao vid pomoći kroz kulturu za katastrofu koja ih je zadesila.
Učestvovala i na Festivalu poezije u Istanbulu gde je pored predstvaljanja svog književnog rada govorila i o borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji. Predsednik je Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica, član Upravnog odbora Društva književnika Vojvodine i član Udruženja književnika Srbije. Njana poezija prevedena je na nemački, turski, engleski, švedski, francuski, bugarski, japanski, rusinski, portugalski, bengalski , romski i urdu jezik. Dobitnik nagrade „Misaonik“, nagrade „Lirski pečat“ za knjigu poezije „Vajar“ i nagrade za očuvanje književne baštine „Zlatni slovovez“ Društva umetnika „Slava“ iz Niša.
U okviru projekta „Beračice“ osmišljenog od strane Instituta za umetničku igru iz Beograda i Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida glumila je Romkinju i govorila stihove iz knjige „Velike vatre“ u predstavi-performansu „Igra Save Šumanovića – Beračice“ 2015.

Post Author: Milan

Ostavi komentar