Premijera predstave “Uobraženi bolesnik” u Knjaževsko srpskom teatru

U četvrtak, 2. marta, od 20 časova ansambl Knjaževsko-srpskog teatra premijerno će izvesti predstavu “Uobraženi bolesnik” Ž. B. P. Molijera u adaptaciji Isidore Milosavljević i u režiji Đorđa Nešovića.

U predstavi igraju Ivan Vidosavljević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Natalija Antonijević, Nikola Milojević, Avram Cvetković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn i Bogdan Milojević.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostim Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković – Trnda, a scenski govor Đorđe Marković.

Reprizna izvođenja nove predstave su zakazana za 4., 9. i 30. mart od 20 časova na sceni „Joakim Vujić”.

Istog dana pre premijernog izvođenja od 18 časova na Maloj sceni teatra održaće se promocija monografije posvećene glumici Renati Ulmanski – “Njegovo veličanstvo: Slučaj”, u izdanju Knjaževsko-srpskog teatra koju je priredio reditelj Marko Misirača.

Reč dramaturškinje i reditelja predstave:

U vremenu u kojem je Molijer živeo i stvarao jedan od najpopularnijih žanrova, naročito omiljen na francuskom dvoru, bila je komedija – balet, a verovatno najpoznatiji predstavnik ovog žanra upravo je komedija Uobraženi bolesnik.

Sa formalne strane za ovaj žanr je karakteristično spajanje dramskih, muzičkih i plesnih elemenata. Na tematskom planu, iako miljenik Luja XIV, Molijer je veoma precizno umeo da prepozna i u svojim komadima izvrgne ruglu anomalije društva. U Uobraženom bolesniku on se tako obračunava sa medicinom svog vremena tvrdeći da ona nema dovoljno znanja da bi mogla da izleči čoveka. Ipak, oko ovog glavnog zapleta i priče o hipohondru, Molijer otvara i mnoge druge teme, kao što su stabilnost porodice, izopačen sistem vrednosti, kritika represije, pitanje prave i lažne ljubavi, ali i slobode.

Izazovno je danas, u vremenu u kojem smo suočeni sa post-istinom, najneverovatnijim teorijama zavere (vezanim, recimo, za koronu) baviti se temom medicine, zadržati duh Molijereve komedije, a pritom sačuvati pozorišnu uverljivost. Zbog toga je najveći cilj nas kao autora bio da nađemo tačke koje spajaju Molijerovog i današnjeg Uobraženog bolesnika. Na samom početku procesa rada na predstavi možda nismo u potpunosti shvatali koliko zapravo malo ima razlika između njih dvojice.

Kada se bavimo egocentričnošću, sebičnošću, licemerjem, koristoljubljem koje dovodi do raspada porodice, a samim tim provocira i lomove u svakom njenom članu, možemo se slobodno zapitati da li je prošao i jedan jedini dan od vremena kada je Molijer napisao ovu komediju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar