Premijera dokumentarnog filma „Sigurna luka“ u Kući Đure Jakšića“ 17. maj 2023.

U Kući Đure Jakšića u Kragujevcu premijerno je prikazan dokumentarni film „Sigurna luka“, rediteljski prvenac Borisa Đurašića a po scenariju dugogodišnje novinarke Radio televizije Kragujevac Ljiljane Veljković koja sada živi i radi u Crnoj Gori.

„Sigurna luka“ je priča o luci Bar u Crnoj Gori, njenoj važnoj ulozi nekada, slabljenju njenog značaja i urušavanju ugleda ali i vraćanju stare slave kroz buduće povezivanje na panevropske koridore preko Srbije.

Osim značaja za Crnu Goru, luka Bar je imala veliki značaj za Srbiju i grad Kragujevac jer su automobili proizvedeni u kragujevačkoj Zastavi i FIAT-u, u svet odlazili preko ove crnogorske luke. U ime grada prisutne na premijeri pozdravila je Ana Petrović, pomoćnica gradonačelnika za kulturu i informisanje koja je autorima poželela da se njihov film prikazuje u što više gradova, kako bi oni koji to mogu, pomogli da ova crnogorska luka ostvari svoju svrsishodnost kroz različite oblike. Uz zahvalnost što je deo filma posvećen i gradu Kragujevcu, ona će se, dodala je, potruditi da saradnja dva grada ponovo zaživi.

Bivši direktor kragujevačke fabrike automobila Zastava Branimir Bane Soldatović, izrazivši zahvalnost što je u prilici da istakne značaj luke Bar u izvozu automobila, je kazao da je saradnja sa njom bila izuzetno plodotvorna i izuzetno dobro organizovana. Preko ove crnogorske luke u Ameriku je poslato preko 150 000 automobila a oko 92000 u rasklopljenom stanju za šta je bila neophodna dobra logistika, a u luci Bar, ističe Soldatović, nikada nije bilo problema.

Na projektu „Sigurna luka“ radilo se preko 18 meseci, a više od 90 posto bilo je završeno još pre godinu dana. Imajući u vidu brojna politička i druga dešavanja, objasnio je reditelj Boris Đurašić, procenili smo da je sada pravi trenutak za njegovo prikazivanje, naglasivši da je luka Bar Crnoj Gori prozor u svet.

Dokumentarni film „Sigurna luka“, u kome je specijalna gošća bila glumica Isidora Građanin, biće prikazan i u Požegi, gde je sniman deo filma, Beogradu a velika premijera biće priređena u Baru.

Post Author: Milan

Ostavi komentar