Predstavljen projekat “Kulturna baština na znakovnom jeziku”

U okviru Međunarodne nedelje gluvih i Dana znakovnih jezika čija je tema ove godine “Znakovni jezik nas je ujedinio“, Udruženje gluvih i nagluvih organizuje brojne edukativne, kulturne i sportske događaje kako bi skrenulo pažnju na gluve ljude, njihove sposobnosti i mogućnosti ali i na probleme sa kojima se suočavaju.

Jedna od aktivnosti bila je i promocija projekta „Kulturna baština na znakovnom jeziku”, održana u Sportskom centru „Iskra“ koji je podržao Grad Kragujevac. Projekat je nastavak prošlogodišnjeg sličnog projekta, čiji je cilj da se kroz kratkometražni film prikažu narodni običaji na znakovnom jeziku, imajući u vidu da zbog neprilagođenih sadržaja, gluvi nisu mnogo upoznati sa materijalnom i nematerijalnom baštinom. U realizaciji projekta, čiji je autor Suzana Maslać Matović, radili su članovi Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga i Kulturno umetničkog društva Jakov Petrović Bjedov.

Sa ciljem da se skrene pažnja na dostupnost muzeja snimljene su postavke u Narodnom muzeju koje su prilagođene gluvim posetiocima, ali takođe je ukazano i na neprilagođenost kulturnih i turističkih sadržaja koji nisu dostupni populaciji gluvih. Cilj Udruženja je da znakovni jezik bude dostupan gluvim osobama u kulturnim institucijama. Veliki je uspeh da mala zajednica gluvih kroz ovakve projekte skreće pažnju i podstiče gluve da što više upoznaju Srbiju, muzeje, etno domaćinstva i druge kulturne događaje, što su kako ističu u Udruženju i uspeli, jer se povećao broj gluvih turista i posetilaca kulturnim događajima.

U okviru projekta Željko i Ivana Maslać uradili su kratkometražni film i katalog, koji su snimajući od 2018. godine širom Srbije, osvojili prvo mesto na sajmu J=DNAKI u borbi protiv diskriminacije. Kako bi se sa projektom upoznala šira društvena zajednica film će biti dostupan na youtube.

Gluve osobe su ovim projektom nastojale da ostave svedočanstvo budućim generacijama na znakovnom jeziku o našoj kulturi, kulturnom nasleđu i kulturnoj baštini.

Ovo je jedno od udruženja sa kojim grad Kragujevac ima jako dobru i dugogodišnju saradnju. Oni su pre svega značajni za svoju zajednicu gluvih i nagluvih ali veoma značajni kao naši partneri koji su izuzetno prepoznati u socijalnoj inkluziji, a od prošle godine i u kulturi, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja je prisustvovala prezentaciji projekta.

Aktivnosti Udruženja nastavljaju se i u ovoj nedelji, a jedna od njih biće i javni čas znakovnog jezika u petak 23. septembra na Dan znakovnog jezika.

Post Author: Milan

Ostavi komentar