Počinje VIII Festival amaterskih pozorišta “Kulisa”

Festival amaterskih pozorišta “Kulisa”, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Kragujevac, ove godine održava se od 16. do 19. marta pod sloganom LJULJAJ ME NEŽNO!.

Kao i uvek do sada, i osmo izdanje ovog festivala, publici predstavlja ostvarenja najnovije amaterske i akademske pozorišne produkcije Srbije i regiona.

U takmičarskom delu programa naći će se šest predstava, a kao i prethodnih godina, odluku o predstavama u takmičarskoj selekciji doneo je selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj.

REČ SELEKTORA

Odabrane predstave za program VIII KULISE različite su u žanru i stilu, načinu na koji se bave izabranim temama. Glumci i reditelji sopstvenom autorskom poetikom i doživljajem sveta problematizuju društvenu stvarnost i postavljaju i te kako ozbiljna pitanja.

Teme interesovanja u predstavi „Ručni rad” su problemi u muško-ženskim odnosima, položaj žene kao žrtve, bračne muke i nasilje nad ženama… Ovu crnohumornu Danoovu feminističku farsu iz sedamdesetih, o ženskoj osveti muškarcima, reditelji studiozno i precizno oblikuju u posvećenom radu sa mladim glumicama početnicama. Sa idejom da ljudi imaju pravo na ljubav i slobodu.

„Crvenoj, seksu i posledicama”, pored brojnih, tema su i različiti oblici mizoginije, ženska prava i rodna ravnopravnost preko teme abortusa i kontracepcije, slobode i statusa žene u patrijarhalnom društvu… Na tragu evropskih tendencija tzv. „novog brutalizma”, reditelj Radovan Zubac minimalističkim sredstvima, dosledno, u svim segmentima predstave, postavlja pitanje ženskog samopouzdanja i želje za stvaranjem porodice u današnjem društvu.

Predstava „Kući” bavi se sudbinom dece bez roditelja odbeglih iz domova za nezbrinutu decu u nemoralni svet surovosti i njihovim nesnalaženjem u njemu… Reditelj David Alić uspešno koristi topografiju scene Akademskog pozorišta i pravi azil u kome njegovi žitelji čeznu za ljubavlju i maštaju o porodici. Mladi glumci, naturalističkim sredstvima dočaravaju svet u kome vlada nasilje, strah, bolest…

„2:14” govori o nasilju među mladim ljudima nezadovoljnim svojim životom i odrastanjem, sukobom generacija… Jedan od najzastupljenijih i uspešnijih reditelja na KULISI, Igor Pavlović, svojim prepoznatljivim rediteljskom rukopisom, veštim korišćenjem grupnih scena, znalačkom upotrebom svetla kao bitnog elemenata dramaturgije predstave za akcentovanje i ritmičko smenjivanje sekvenci, i ovog puta sa mladim ansamblom bečejskog pozorišta pravi uzbudljivu predstavu.

Ljubav kao jedna od najdubljih ljudskih potreba prisutna je kao tema u „Snu letnje noći”. Najigraniji Šekspirov komad je svojevrsna oda ljubavi i priča o menjanju čoveka ljubavlju i prihvatanju onakvog kakav jeste. Reditelj Dejan Cicmilović, sa svojim bogatim glumačkim i pedagoškim iskustvom, pažljivo se bavi svakim likom i uspešno realizuje ansambl predstavu raskošnog vizuelnog identiteta.

A u trenutku kada već naveliko odjekuju ratni bubnjevi i padaju granate na prostoru Ukrajine i u drugim delovima sveta, predstava „Srpska drama” bolno opominje i podseća na srpska stradanja u nekoliko ratova kroz sudbinu jedne porodice… Ona najbolje dokazuje ispravnost reči profesora Bore Draškovića da su reditelj i glumci tim zaverenika okupljeni oko jedne ideje. Tim koji je svojim kvalitetom, talentom uspešno prevazišao mnoge umetničke, a pre svega organizacione prepreke („izmeštanje” iz pozorišta i pronalaženje novog prostora za igru). Predvođeni rediteljem Milanom Miloševićem Šikom i briljantnim Dušanom Jovićem, koji ostvaruje ulogu koja se ređe viđa na amaterskim scenama Srbije, dokazuju da entuzijazam i vera u pozorište uvek pobeđuju. Predstava jezički koherentna, sa adekvatnom muzičkom podlogom.

Odluku o najboljima donosiće dva žirija – Stručni žiri i Žiri učesnika.

Festival će otvoriti tribina Zakulisni razgovori, čiji će učesnici biti članovi oba žirija, a koja će se održati u Kontakt galeriji SKC-a. Akademsko pozorište SKC Kragujevac, kao domaćin festivala, revijalno će izvesti svoju predstavu Autobus S, u čast nagrađenih.

Kao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Kontakt galeriji SKC-a.

U muzičkom programu festivala predstavlja se lokalnu di-džej scenq – Shoomadisco i Nezoob.

Program VIII “Kulise”

Četvrtak, 16. mart

18:00 Tribina Zakulisni razgovori
21:00 Srpska drama – Trsteničko pozorište i Dramski atelje KUD-a „Vuk Karadžić”, Grabovac

Petak, 17. mart

18:00 Crvena, seks i posledice – Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov Đekša”, Jaša Tomić
21:00 Ručni rad ili tajna jednog pisma – Glumački atelje Doma kulture Čačak
22:00 Muzički program – DJ Shoomadisco

Subota, 18. mart

18:00 2:14 – Dramski studio mladih, Gradskog pozorišta Bečej
21:00 Kući – Akademsko pozorište SKC Niš
22:00 Muzički program – DJ Nezoob

Nedelja, 19. mart

18:00 San letnje noći – Pozorište „Milivoje Živanović” Centar za kulturu Požarevac          21:00 Autobus S – Akademsko pozorište SKC Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar