Počinje nova sezona u „Pozorištu za decu“

Nova sezona u Pozorištu za decu Kragujevac startuje sutra, od 18 časova, izvedbom predstave „Jan Bibijan“, koju je po romanu Elina Pelina režirala Biserka Kolevska.
Ovo je prva predstava naučnofantastičnog žanra u kragujevačkom PZD i namenjena je deci uzrasta od 9 godina.
Neverovatni doživljaji jednog dečaka, Jana Bibijana, ostavljaju bez daha. Predstava sa puno neočekivanih obrta govori o nestašnom dečaku i njegovoj avanturi, o neobičnom prijateljstvu sa Pavolčićem Fjuom, o lepoj devojci koju je zli čarobnjak Mirilaj pretvorio u pticu, kao i o tajnama podzemnog sveta u kome vladaju ćavoli. Poučna priča o odrastanju, razumevanju i emocionalnom sazrevanju, podseća nas na nekoga koga sigurno poznajemo.
Elin Pelin, rođen kao Dimitar Ivanov Stojanov (8. jul 1877. – 3. decembar 1949.), je poznati bugarski pisac, slavljen zbog svojih prikaza seoskog života. Pelin je jedan od začetnika bugarske dečje književnosti, a smatra se da je njegov roman „Jan Bibijan“ jedan od prvih naučnofantastičnih romana pisanih za decu.
„Ako želite da vidite nešto zaista neobično i zanimljivo, nešto zbog čega ni na sekund nećete izgubiti pažnju, pogledajte predstavu “Jan Bibijan”. Videćete začaranu princezu, smešne patuljke, strašne ćavole, magarca koji pleše, a imaćete priliku da uživate u dobroj muzici i koreografiji. A, možda će se neka deca i prepoznati u tom simpatičnom, pomalo razmaženom i nadasve nestašnom dečaku“ kaže Elin Pelin.
Scenografiju i kostime odradila je Svila Veličkova, za muziku je bio zadužen Vasilen Valčanov, za koreografiju Danijela Sagić, a za prevod Milica Redžić Vulević.
Igraju: Miloš Milovanović (Jan Bibijan), Darija Nešić (Fju), Dubravka Brkić (Ptica, Lijana, Majka), Petar Lukić (Đavo, Bačvar, Mirilaj), Milomir Rakić (Fijufinko, Pop, Magarac), Vladimir Đoković (Glavni Đavo, Učitelj, Magarac, Ljuljuk, Dečak) i Nevena Brzaković (Đavolica, Ljuljuk, Dečak).

Post Author: Milan

Ostavi komentar